Felip VI ha volgut aprofitar la seva intervenció durant el sopar previ a la inauguració del Mobile World Congress per reivindicar la democràcia espanyola i la força de les seves institucions. Ho ha fet davant dels responsables del congrés i les autoritats presents a la sala oval del Museu, entre els quals el president, Quim Torra, i en un moment en què el judici contra els responsables del procés ha disparat de nou l'interès internacional pel que passa a Catalunya.

Sopar MNAC Mobile MWC Rei Sergi Alcàzar 35

El monarca espanyol, que ha pronunciat el seu discurs bàsicament en anglès, ha comunicat que volia "compartir una mica de context" sobre la situació espanyola i ha recordat que fa una parell de mesos s'ha celebrar els 40 anys de la Constitució espanyola.

Felip VI ha evocat el "gran consens que va donar peu al seu naixement" i el gran suport amb què es va aprovar, la qual cosa "va donar peu a un èxit sense precedents en la història d'Espanya".

Ha assegurat que Espanya “s’ha convertit per dret propi en una de les 20 democràcies plenes del món reconegudes internacionalment”. “La nostra democràcia ha aconseguit, en termes reals, el màxim nivell de prosperitat i benestar per al país en tota la seva història. Avui, Espanya gaudeix de sòlides institucions i de fortalesa política i econòmica”, ha assegurat.

Torra ha acollit amb fredor el discurs després que en començar l'acte havia evitat participar en el besamans al monarca abandonant abans que arribés l'entrada del palau on l'esperaven les autoritats.

La muntanya de Montjuïc ha quedat blindada per la policia per evitar que les concentracions de protesta aconseguissin arribar a les portes del MNAC.