El president de la Generalitat, Quim Torra, ha recordat el president a l'exili, Carles Puigdemont, i els membres del Govern empresonats i exiliats durant la seva intervenció davant del rei Felip VI al sopar inaugural del Mobile World Congress.

Ha estat durant una salutació breu que ha adreçat als presents en anglès, abans de començar el sopar que encapçalen els responsables del Congrés i els membres del govern espanyol i català a la sala oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

"Fa dos anys va ser el president Puigdemont qui va fer aquest discurs de benvinguda. Per això, vull recordar-lo a ell i als membres del Govern que no poden ser avui amb nosaltres", ha començat la intervenció el president que s'ha presentat al sopar amb un gran llaç daurat a la solapa.

Sopar MNAC Mobile MWC Torra Llaç groc Sergi Alcàzar 03

El president ha afirmat que Catalunya és un país que estima la democràcia "per sobre de tot", que defensa els drets humans i universals, així com els drets col·lectius, i que aquesta ha estat una "lluita constant per al poble català".

Ha explicat que Catalunya ha fet de la voluntat d'existir un senyal de la seva identitat.  "Mai no renunciarem als principis de Pau Casals, un país definit per la cultura, el talent i la llibertat. Tots confiem en el futur perquè sabem d'on venim i, arrelats en aquesta terra, sabem on volem anar", ha conclòs.

Davant d'un auditori eminentment empresarial, el president ha assegurat que malgrat el trasbals polític que viu el país, les empreses i les institucions han continuat endavant.

El monarca ha acollit amb fredor la intervenció. Asseguts un davant de l'altre a la taula presidencial gairebé han evitat fins i tot creuar mirades mentre les càmeres eren dins de la sala oval.

De la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la seva intervenció, a més d'alertar sobre l'auge del populisme d'extrema dreta, ha reivindicat davant del rei els "valors republicans" de la "llibertat, igualtat i fraternitat".

Abans del sopar el president i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han abandonat la zona on les autoritats esperaven el rei per evitar el besamans. Un cop dins, Felip VI i Torra s'han donat la mà en una breu i freda salutació.