El president de la Generalitat, Quim Torra, va dir la setmana passada que per la seva banda no té intenció d’avançar les eleccions al Parlament de Catalunya. La legislatura s’hauria d’esgotar, doncs, el desembre del 2021. Amb tot, n’hi ha que tenen més ganes que altres que s’avancin les eleccions i no es sobrer que hi hagi enquestes per escatir com està el panorama. Ara bé, el que ja és més discutible és capgirar els resultats d’una enquesta per ajustar-la a allò que vol vendre un mitjà determinat.

I això, si fa no fa, és el que ven avui el diari La Razón a la seva portada, que en un intent d’influir en les negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, fa un dels titulars més rocambolescos de la temporada: “La negociació amb Sánchez castiga ERC a les urnes”. Aviam, en primer lloc la dita negociació amb prou feines ha començat, que sembla que totes dues parts encara estan delimitant el terreny de joc, però el que més crida l’atenció rere aquest titular és que és el triat per oferir una enquesta per unes eventuals eleccions al Parlament de Catalunya que guanyaria... ERC.

larazon

I és que el que explica l’enquesta és que els republicans guanyarien les eleccions, el segon partit seria JuntsxCat, Ciutadans es desplomaria i el bloc independentista sumaria majoria absoluta, però a can Marhuenda prefereixen fer veure que ERC seria la gran víctima d’unes noves eleccions.

Anem a pams. Segons aquesta enquesta, ERC aconseguiria 32 escons (els mateixos que les últimes eleccions, imposades pel 155 de Rajoy); JxCat en trauria 31 (tres menys que els 34 del 2017); el PSC quedaria tercer amb 24 (7 més que els 17 actuals); Cs quedaria quart amb 17 (19 menys que els 36 amb què Arrimadas va guanyar infructuosament el 21-D); el PP pujaria a 12 (4 el 2017); els comuns n'aconseguirien 9 (8 el 2017); la CUP pujaria a 7 (per 4 en les últimes eleccions), i Vox entraria al Parlament amb 3 escons. Per blocs, l’independentisme mantindria la majoria absoluta amb 70 escons, i l’anomenat trifachito passaria de 40 a 32.

enquesta la razon

Resultats electorals segons l'enquesta de La Razón

Vistos els números, es fa difícil tornar a llegir el titular “La negociació amb Sánchez castiga ERC a les urnes” i no desconfiar-hi.

el mundo

Pel que fa a la resta de diaris, la investidura i el triomf de l’equip espanyol de tennis a la Copa Davis son alguns dels temes principals, però també n’hi ha d’altres, com l’entrevista al president gallec Alberto Núñez Feijoo a El Mundo amb el títol: “Sánchez ens ha mentit a tots des de fa sis mesos”.

elpais

abc

El País, per la seva banda, avança una filtració de dades sobre el règim comunista xinès: “Els arxius secrets de la gran repressió xina, al descobert”. Al seu torn, l’ABC prefereix donar la portada als tennistes sota el títol “Reis del tennis”.

elpuntavui

ara

elperiodico

lavanguardia

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, aquests són els titulars principals: “Els acomiadaments en la indústria, en creixement” a El Punt Avui; “ERC proposa una consulta sobre el que pacti la taula de diàleg” a l’Ara; “Sánchez idea un equip de ministres més forts” a El Periódico, i “ERC busca una reunió de governs abans de votar la investidura” a La Vanguardia.