El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena és l’heroi unionista de la temporada. Fent el paper de gran inquisidor en la causa general contra l’independentisme i alhora el de víctima del contuberni antiespanyol nascut d’una suposada aliança perversa entre Pedro Sánchez i Quim Torra, aconsegueix aglutinar en una sola persona tots els anhels d’un espanyolisme que encara no ha paït el desnonament de La Moncloa.

Tot plegat fa que dos dels poders de l’Estat, el judicial i el periodístic, faci pinya a l’entorn de la seva figura, assetjant cada dia al Govern espanyol i, de retruc, l’independentisme català.

Així, mentre jutges i fiscals continuen en les seves campanyes contra la ministra de Justicia, Dolores Delgado, pel seu paper dubitatiu en el tractament del cas Llarena que tramita la justícia belga, els diaris de Madrid hi suquen pa, ja que ho veuen com una espasa de doble tallant, que fereix d’una banda l’independentisme i de l’altra sagna l’executiu Sánchez.

Los jueces apoyarán a Llarena ante el Rey un día antes de la Diada és el titular preferent de La Razón, avançant que hi haurà jutges que aprofitaran l’obertura de l’Any Judicial 2018-2019, el 10 de desembre -plantejat com el Dia-D menys 1- per polititzar encara més l’afer Llarena i a sobre, en presència del Rei, que de tant neutral que és ja s’imaginen de quin costat es posarà. El diari de Marhuenda aprofita també per deixar anar que La demanda de Puigdemont podria ser nul·la por el ‘error’ de traducción’. Podría. O no, ja es veurà.

Seguint el repàs de la part periodística del nou front, El Mundo insisteix en el tema i, sota l’epígraf El acoso contra el juez Llarena, titula Juristas pasan a la ofensiva contra Bélgica al no fiarse del Gobierno. Si s’entén bé, els jutges s’emprenyen perquè presumptament Pedro Sánchez no els fa cas i aposten per dur ells la iniciativa contraatacant amb una querella al jutge belga si aquest “persegueix a Llarena”. El diari crea jurisprudència i dona per fet que els jutges “persegueixen” a la gent. Ho recordarem quan parlem de persecució de presos polítics.

Els altres dos diaris madrilenys, ABC i El País, no entren en el debat sobre Llarena, sinó que prefereixen parlar d’altres temes. L’ABC titula Frenazo de la economia pero no del gasto i El País, Interior apuesta por la mano dura tras los asaltos a la valla de Ceuta.

 

Amb tot, el diari de PRISA reserva un espai per parlar de la seva visió de les relacions entre Catalunya i Espanya: Los choques con Torra complican la política de deshielo del Gobierno. Efectivament, parlar de desgel en un context de tardor calenta s’albira complicat. Bon dimecres a tothom.