El dictador feixista Francisco Franco copa avui les portades de la premsa espanyola arran de la decisió del Tribunal Suprem de donar llum verda a l’exhumació de les seves restes. El llegat franquista és un tema delicat, tan delicat que al Congrés dels Diputats hi ha partits que presumeixen de constitucionalistes i demòcrates però no s’atreveixen a condemnar la dictadura i, si ho fan, és amb la boca petita. Clar que la Constitució Espanyola tampoc no el condemna pas, el franquisme, o sigui que no és incongruent que hi hagi constitucionalistes que no vegin la contradicció aparent entre fer vida de demòcrates de dia i suspirar pel passat feixista de nit.

larazon

En aquest ordre de coses, La Razón obre portada amb el titular L’Església donarà via lliure a l’exhumació de Franco, però l’interès cal situar-lo en les dues imatges que il·lustren la portada, la d’un home fent fotos al Valle de los Caídos i la d’una concentració republicana com a compendi de les Dues Espanyes però que al situar al mateix nivell botxins i víctimes dona peixet a la teoria que no hi va haver, ni n’hi ha, vencedors ni vençuts.

elmundo.750

Al seu torn, El Mundo prefereix interpretar la qüestió com una jugada de Sánchez en vigílies de les eleccions del 10-N: Sánchez activa l’exhumació de Franco de forma exprés en plena campanya, afegint que el president del govern espanyol en funcions, No esperarà a que passi el 10-N després de rebre l’aval unànime de l’Alt Tribunal.

abc

Pel que fa a l’ABC, el tema principal és el que dediquen al magistrado del Tribunal Constitucional Cándido Conde-Pumpido, de qui diuen que està maquinant com fixar jurisprudència que avali l’absolució dels presos polítics, però Franco també hi treu el cap, amb el títol: El Suprem autoritza l’exhumació de Franco.

elpais

Quant a El País, aquest diari titula El Suprem avala traslladar les restes de Franco a El Pardo, afegint en un dels subtítols que Un jutge contrari a la memòria històrica encara frena els tràmits burocràtics.

elpuntavui

ara

lavanguardia

elperiodico

Finalment, aquests són els titulars destacats dels diaris catalans: L’operació Sentència, en qüestió a El Punt Avui; El Suprem avala treure Franco del Valle de los Caídos a l’Ara; El govern espanyol rep l’aval del Suprem per exhumar Franco a La Vanguardia; i Les restes de Franco aniran al cementiri de El Pardo a El Periódico.