Ja hi ha veredicte: tot queda com va acordar el Consell de Ministres. El Tribunal Suprem ha donat llum verda a l'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Després de reunir-se per a deliberar aquest dimarts al matí, els sis magistrats de la sala contenciosa-administrativa han tombat en la seva totalitat el recurs presentat per la família del dictador. Els plans del govern espanyol per treure les restes de Franco del mausoleu s'ajusten a dret i seran traslladades al cementiri d'El Pardo-Mingorrubio. Fonts de l'alt tribunal assenyalen la decisió s'ha pres per unanimitat de la sala. No obstant això, encara hi ha un procediment obert per la llicència urbanística en un jutjat madrileny.

N’hi ha hagut prou amb una hora de deliberació. Entre els magistrats no hi havia discrepància sobre que el trasllat del cos del dictador estava emparat per la llei de memòria històrica. En canvi, sí que hi havia debat sobre el lloc de la inhumació. Els nets de Franco reclamaven que fos portat a la catedral de l’Almudena, en ple centre de Madrid. Finalment, l’alt tribunal ha avalat els plans del govern espanyol que la inhumació sigui a El Pardo, on també hi ha enterrada la seva dona, Carmen Polo.

Segons fonts de l'alt tribunal, el magistrat ponent, Pablo Lucas Murillo de la Cueva, ha acudit a la reunió amb un esborrany, que ha estat assumit pels altres cinc magistrats. De moment només s'ha conegut la decisió de la secció de la quarta de la sala tercera del Suprem, però encara no han transcendit els arguments jurídics que ho avalen.

Però encara no s’han superat tots els obstacles. Ara el jutge contenciós-administratiu número 3 de Madrid, José Yusti Bastarreche, haurà de decidir si manté les mesures cautelars urgents que van paralitzar la llicència d’obres per a l’aixecament de la llosa sota la qual hi ha les restes del dictador. La vista està prevista per a finals d'octubre. És l’últim escull del govern espanyol, que té previst fer el trasllat del cadàver abans que comenci la campanya electoral, l'1 de novembre. El Consell de Ministres haurà d'acordar una nova data. Inequívocament ha estat una victòria de Pedro Sánchez.

“Ni Valle ni Almudena”

Mentre els magistrats del Tribunal Suprem deliberaven, diverses organitzacions de memòria histporica s’han concentrat davant l’alt tribunal per a conèixer la decisió. Des d’allà exigien que el cos del dictador no romangués al Valle de los Caídos, però que tampoc no fos traslladat a l’Almudena, com reclamava la família. Els portaveus de les entitats també han denunciat el caràcter “franquista” de la monarquia borbònica i el sistema judicial espanyol.

Esperant més d'un any

L'exhumació ja estava programada per al 10 de juny, però una setmana abans el Tribunal Suprem va aturar el procediment. En la seva reunió del 4 de juny, la secció quarta va acceptar per unanimitat les mesures cautelars sol·licitades per l’entorn del dictador, a l’espera de resoldre el recurs presentat davant l’alt tribunal. És el que ara han debatut els magistrats, amb el jutge Pablo Lucas Murillo de la Cueva com a ponent. Era el gran obstacle del govern Sánchez per fer efectiva la seva promesa de treure Franco del Valle de los Caidos.

El passat març, la vicepresidenta Carmen Calvo va anunciar que havia ha conclòs el procediment administratiu per a l’exhumació de les restes del dictador, que havia començat l'agost de l'any passat. L'executiu va establir la data i el lloc de la inhumació: el 10 de juny. “És d’obligat compliment per a qualsevol govern”, va respondre sobre un hipotètic canvi de govern després de les eleccions del 28-A. No va canviar de color la Moncloa, però van trobar-se trobat amb la paralització cautelar del Suprem, després que la família presentés un recurs a l'alt tribunal. Ara aquest obstacle ja no existeix.

En total s'havien plantejat quatre recursos davant del Tribunal Suprem contra la iniciativa del govern espanyol d'exhumar el dictador. Van ser presentats pels néts de Franco, la Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF), la comunitat benedictina i l'Asociación de Defensa del Valle de los Caídos.