La vaga de fam de dos dels presos polítics, Jordi Sànchez i Jordi Turull, és tema de portada en tres dels quatre diaris editats a Madrid, per bé que en competència amb les eleccions andaluses i els aldarulls a França. Descomptat l’ABC, que dedica la portada monogràfica als comicis al sud d’Espanya, la resta en parlen i la interpreten des del seu punt de vista.

abc

Anem de menys a més. El País hi dedica uns baixos discrets amb el funcionarial encapçalament: Sànchez y Turull inician una huelga de hambre en la cárcel. Paga la pena assenyalar que al text tots dos són presentats com a “diputats autonòmics catalans presos” i s’explica que la vaga de fam la fan per “pressionar el Tribunal Constitucional”.

el pais

Apuja el nivell El Mundo, amb titular de mida arregladeta que diu el següent: Vaga de fam de presos de l'1-O per sabotejar el judici. Atenció, doncs, a la interpretació, perquè per a aquest diari la intenció ja no és pressionar, sinó "sabotejar". La lectura potser és que els dos vaguistes no tindran prou forces per assistir al judici, que s’haurà d’endarrerir. Algú sap algun sinònim de miserable?

el mundo

Encara amb El Mundo, el subtítol aclareix que la “campanya” es fa per “atraure suports internacionals” i, atenció, s’especifica que Sánchez (Pedro) els recorda que “tindran un procés just gràcies al fet que viuen a Espanya”. Ah!, i en el mateix bloc informatiu i com qui no diu res, s’inserta una crida a una notícia que deuen considerar relacionada amb la vaga de fam: Estudiar castellà a Eivissa, un infern per a una mare.

La Razón, com és habitual, és caça major. El tema principal de portada no són ni les eleccions andaluses ni la vaga de fam, sinó el reportatge Hi ha vides més allà del procés, on s’abonen a la idea que allò que en diuen "la Catalunya real" ha canviat les banderes espanyoles per les protestes laborals. Una manera de veure les coses, si més no, curiosa.la razon

Amb tot, el plat principal arriba just després: Junqueras es desmarca de la vaga de fam ‘fake’ dels presos. Titular que mata dos pardals d’un tret. Per una banda, beu del fet que, ara com ara, Oriol Junqueras no s’ha sumat a la vaga de fam i de fonts no identificades que critiquen la decisió de Sànchez i Turull. Per l’altra, introdueix el concepte fake, és a dir, fa servir un terme efectista per humiliar els dos vaguistes. Algú sap un sinònim de roí?