Hi ha paraules que la premsa tria amb molt de deteniment, perquè el seu ús no és gens gratuït i n'hi ha que fins i tot són tabú. En l’actual context polític, que el diari La Razón utilitzi en portada el verb excarcerar o que l’ABC faci el mateix amb el concepte de la plurinacionalitat fa arrufar el nas als lectors que no combreguen amb les línies editorials d’aquests dos diaris, perquè no és habitual que aquests mitjans utilitzin aquests termes si no és per desqualificar-los

Anem a pams. El diari de Paco Marhuenda obre avui portada amb una suposada teoria conspirativa que representa un malson per als unionistes: Torra podrà excarcerar a los presos por la vía ‘100.2’ tras la sentencia. Segons La Razón, el Govern ja hauria trobat la “drecera per burlar el Suprem” i “obrir les presons”, en referència a una possibilitat legal prevista al Codi Penal que permetria avançar el tercer grau als presos -cas que siguin condemnats- i oferir-los un règim obert. De fet, ja fa mesos que s’apunta que el cunyat de Felip VI, Iñaki Urdangarin, podria acollir-se a aquesta via i fins i tot s’ha especulat que en aquest cas, no es descarta la possibilitat de que pugui gaudir d’un permís ja aquest Nadal.

la razon

Per cargolar una mica més, La Razón inclou un subtítol que fa entendre que l’aplicació d’aquest article seria una mena de privilegi atorgat pels “serveis penitenciaris catalans”, cosa que porta a pensar que potser aquests serveis tenen fins i tot jurisdicció a la presó avilesa de Brieva, on hi ha el mensionat familiar (polític) del Rei. De moment però, això no ho tenim confirmat.

Vaja, que es ven com el gran tripijoc a l’estat de dret el fet que es pugui aplicar la normativa legal, entre altres coses perquè des de la perspectiva de La Razón, a l’enemic ni aigua. I ja es veu que tenen molt clar qui és l’enemic.

Per la seva banda, l’ABC utilitza una altra paraula tabú, plurinacionalitat. Aquest diari sempre s’ha fet seu el lema España es una y no cincuenta y una, i obrir portada amb el títol Iglesias promete que con Sánchez España será plurinacional s’ha d’entendre com una notícia negativa, és a dir, que el que està fent l’ABC és alertar la població que en mans d’Iglesias estem abocats a convertir allò que en Rajoy considerava "la nació més antiga d’Europa" en un Estat plurinacional, és a dir, amb reconeixement de les nacions que componen l’estat i respecte pels seus drets. I tot plegat perquè dilluns es va veure amb el lehendakari Urkullu i per tant, estaria negociant "amb catalans i bascos donar suport al dret a l'autodeterminació a canvi de sostenir el Govern PSOE-Podemos".

ABC 23 O

Per desvetllar-se a mitjanit amb palpitacions i suors, oi?