Iñaki Urdangarin, condemnat pel Tribunal Suprem a cinc anys i deu mesos pel cas Nóos, ha estat classificat en segon grau penitenciari, segons han confirmat fonts d'Institucions Penitenciàries. Les fonts han precisat que la proposta per classificar Urdangarin es va fer el dia 9 passat i la Junta de Tractament de la presó avilesa de Brieva —on està pres des del 18 de juny— ho va acordar el dia 17.

Aquesta mesura, que ha avançat avui el diari digital El Confidencial, s'estableix al cap de dos mesos d'ingressar a la presó i l'obtenen la majoria dels presos. Quan el cunyat del rei Felip VI compleixi un quart de la condemna podrà gaudir del primer permís penitenciari, que seria per Nadal del 2019.

A casa per Nadal?

Amb tot, segons el citat mitjà, el gendre de Joan Carles estudia una via que li podria permetre de sortir per Nadal d'enguany. Es tracta de demanar un Programa Individualitzat de Tractament (PIT) que li permetria gaudir d'un primer permís molt abans del que estava previst.

En concret, segons fonts jurídiques consultades pel mitjà, Urdangarin estudia sol·licitar aquesta fórmula al més aviat possible amb l'objectiu d'intentar obtenir els primers permisos abans de fer una quarta part de la seva condemna, encara que, en principi, fins i tot amb el PIT concedit a partir l'article 100.2 del Reglament penitenciari, seria estrany que aconseguís un permís abans de 10 o 12 mesos d'ingrés a la presó, ja que per Nadal el cunyat del Rei tot just farà mig any que és a la presó.

En aquest sentit, el seu paper com a família política del Rei pot jugar en contra seva, ja que qualsevol concessió a Urdangarin podria ser considerada un tracte de favor a causa de la seva filiació familiar.

Un tràmit habitual

El segon grau, a què s'accedeix habitualment al cap de poc d'estar ingressat a la presó, suposa l'accés al règim ordinari del sistema penitenciari a diferència del primer grau, que suposa un règim tancat reservat per a presos considerats perillosos o inadaptats. També solen estar en segon grau els presos preventius.

Pel que fa al tercer grau, aquest comporta l'accés a un règim obert en què es possibilita una situació de semillibertat, sovint amb el pres internat només a les nits.