La caverna mediàtica continua a mata-degolla contra Pedro Sánchez, a qui proven de deslegitimar tots els dies acusant-lo de pactar amb el contuberni podemita-bolivarià-independentista-colpista-i-proetarra.

Per fer-ho, esclar, cal disfressar el pacte de la dreta espanyola amb la ultradreta amb circumloquis, entre els quals hi ha el de la via andalusa, perfecte per blanquejar el paper de Ciutadans i permetre a Manuel Valls fer veure que la cosa no va amb ell, però l'eufemisme que sense dubte està de moda com a concepte per definir el pacte entre Partit Popular, Ciutadans i Vox és centre dreta. També es podria dir ultradreta-i-aliats, que seria més precís, però segurament no els fa tant el pes.

La qüestió és que aquest dilluns els diaris vénen plens d’enquestes que busquen un únic propòsit: justificar un pacte entre PP, Cs i Vox -el trifachito, com se’ls ha dit des d’altres àmbits- que sota el paraigua conceptualment inofensiu de centredreta permeti desnonar Pedro Sánchez.

Atenció a les enquestes i a com arriben als lectors: L’ABC dedica la seva portada monotònica a un sondeig que atorga els escons de la següent manera: PSOE, 111: PP, 97; Cs, 61: Podemos, 31; Vox, 23 (i ERC, 13 i PDeCAT, 6). El titular: “La debacle de Podemos y el auge de Vox darían la mayoría absoluta al centro-derecha”.

abc

Al seu torn, La Razón publica un altre sondeig amb aquests resultats: PSOE, 97/99; PP, 98/100; Cs, 63/65; Podemos, 45/48; Vox, 17/20 (i ERC, 11 i PDeCAT, 5). El títol és un punt més sibil·lí: “Casado sería presidente con la ‘vía andaluza’”. Per si de cas, el subtítol insisteix que “El centro derecha avanza ante el declive de la izquierda: la suma de PP, Cs y Vox llegaría a los 185 escaños”.

la razon

Com es veu, les enquestes prefiguren una possible coalició entre PP, Cs i Vox, però perquè quedi clar que això es pot explicar igualment sense utilitzar el concepte ‘centre dreta’, vejam com ho detalla el digital Público, que avui també porta el seu propi estudi.

Primer els resultats: PSOE, 98; PP, 89; Cs, 67; Podemos, 51; Vox, 18 (i ERC, 12 i PDeCAT, 6), i tot seguit, l’explicació: “Anticipar las generales provocaría un empate de bloques ingobernable, según los sondeos”, i com a subtítol, “El auge de Vox, a costa del PP, y el reforzamiento del bloque derechista por el ascenso de Ciudadanos, provocaría una igualdad casi absoluta en el Congreso de los Diputados entre ese tripartito y la suma de las fuerzas izquierdistas y nacionalistes

És a dir, que són capaços de parlar del mateix sense caure en el parany de definir l’acord entre la ultradreta i dos partits més com a centre dreta. Sense eufemismes tot és més clar.