El president de la República Francesa, Emmanuel Macron, va assegurar ahir, davant tot el món, que patriotisme i nacionalisme no només són, al seu parer, dos conceptes claríssimament diferenciats, sinó que a més, el primer és positiu i el segon negatiu. El joc de mans ha fet arrufar el nas a més d’un davant d’aquest intent d’aixecada de camisa que pretén forçar escales de valor insostenibles si recordem que, segons el DIEC, patriotisme és ‘amor zelós a la pàtria’ i nacionalisme és ‘ideologia i moviment que reivindica l’organització política independent d’una nació’ i més si això es diu en la commemoració de la Primera Guerra Mundial, un conflicte que va destacar pels milions de morts que va ocasionar el patriotisme cec al servei del kàiser, del tsar i de ‘tutti quanti’ que va exaltar la necessitat de sublimar la pàtria. A més, que l’armistici fes eclosionar un gran nombre de nacions que van assolir l’autodeterminació encara s’haurà de veure com un fet negatiu.

Amb tot, vist des d’una certa perspectiva espanyola, aquella  que vibra amb lemes com el Todo por la patria de la Guàrdia Civil i amb aquell vell precepte de fer jurar als militars el compromís de vessar la sang pròpia en defensa dels principis patris, les paraules de Macron necessàriament havia de provocar un estat d’excitació proper al clímax.

abc

Només cal fer una ullada a la portada de l’ABC per entendre fins a quin punt deurien de fregar-se les mans a la redacció en el moment d’escoltar les paraules del president francès, ja que el títol Contra la amenaza de los nacionalismos és d’aquells que tot director d’aquest diari monàrquic ha somiat algun cop, probablement entre palpitacions. El subtítol: Macron y Merkel advierten ante 80 jefes de Estado y de Gobierno del peligro nacionalista y populista que amenaza a Occidente és el millor somni possible per als que repeteixen dia sí dia també que tot allò a l’esquerra de Vox és l’antiespanya. En fi, d’aquí a nomenar Macron espanyol de l’any sembla que només queden un parell de portades.

la razon

el mundo

Per la seva banda, La Razón i El Mundo també insisteixen en el mateix discurs: Macron alerta: “El patriotismo es lo contrario al nacionalismo”, diuen al primer; Lección de paz de Macron con condena al nacionalismo, asseguren al segon.

el pais

Finalment El País hi posa un matís que, de fet, fa entendre-ho tot molt millor: Macron evoca la Gran Guerra para criticar el nacionalismo de Trump. Ups, això és una altra cosa, no troben?