El president de França, Emmanuel Macron, ha reclamat als líders mundials unitat per aconseguir la pau i fer front als nacionalismes en l’acte central per commemorar el centenari del final de la Primera Guerra Mundial, a París. "El patriotisme és exactament el contrari del nacionalisme, que és la seva traïció", ha afirmat el polític francès, que defensa el multilateralisme com una eina per afrontar els problemes del present i del futur.

Davant desenes de caps d’Estat i de govern, entre els quals la cancellera alemanya, Angela Merkel, els presidents nord-americà, rus i turc, Donald Trump, Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan, respectivament, i el rei Felip VI, Macron ha instat els seus homòlegs a fer front “junts” a reptes com la pobresa, el canvi climàtic, la fam i les malalties.

Així, Macron ha fet una crida a la unitat dels països d’arreu del món a favor de les “nacions lliures del món” i de la “fraternitat” entre estats. En aquest sentit, ha destacat “l’amistat forjada entre Alemanya i França” i institucions supranacionals com l’UE i l’ONU, amb un recordatori per la seva predecessora, la Societat de Nacions. 

El president francès, que ha recordat els milions de morts, ferits, vídues i orfes causats per la Primera Guerra Mundial, ha instat el món a tenir en compte la “lliçó” del conflicte bèl·lic que va acabar aquest diumenge fa cent anys. A més, ha dibuixat França com una república “generosa” i ha recordat que milers de soldats francesos van caure “per la nació i la democràcia”. Segons ell, els conceptes de patriotisme i nacionalisme són antagònics, i els nacionalismes s’han de combatre i representen la “traïció” del patriotisme.

L’acte ha començat a les 11 del matí, just l’hora exacta en què l’11 de novembre de fa 100 anys se signava l’armistici que posava punt final a la Primera Guerra Mundial en un vagó de tren a Compiègne, al nord de París. Campanars d’esglésies i catedrals d’arreu de França han sonat a l’hora en punt, mentre que als Camps Elisis arribaven cotxes i autocars amb desenes de líders mundials.

Sánchez, present a l'acte

Caps d’Estat i de govern d’arreu del món com també el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han fet a peu els últims metres entre la icònica avinguda de la capital francesa i l’Arc de Triomf. Ho han fet junts, en una comitiva en què també han participat personalitats com el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, i l’expresident francès Nicolas Sarkozy. 

Hi ha hagut, però, dues excepcions que no s’han unit a la passejada conjunta. Primer el president dels Estats Units, Donald Trump, i la primera dama Melania, i uns minuts després el president de Rússia, Vladímir Putin, han arribat a la tribuna on la resta de líders els estaven esperant uns minuts més tard fora de la comitiva “per qüestions de seguretat”, segons han afirmat mitjans francesos. 

A banda del parlament de Macron, a l’acte el president francès ha passat revista a soldats francesos i hi ha hagut diverses interpretacions musicals i la lectura de testimonis de la Gran Guerra per part de joves de diversos països. L’esdeveniment ha acabat amb la interpretació del Boléro de Maurice Ravel i amb el cap d’estat de França reanimant la flama situada al monument al soldat desconegut, a l’Arc de Triomf.