Farsa, trampa, caos, mascarada, burla, engany, xantatge... Els adjectius per descriure la declaració d'independència a l'Eslovena que ahir va liderar el president Carles Puigdemont són interminables i molt variats, però tots els diaris de Madrid tenen un denominador comú: demanen al govern espanyol que apliqui la llei amb la proporcionalitat amb què el Govern ha tirat pel dret i ha declarat la DUI.

La premsa espanyola té clar que la porta al diàleg està tancada i que el govern del PP no ha de fer cap altre pas que fer ús de la Constitució i els adverteixen que el gest que va fer ahir Puigdemont és només una "trampa" que faria quedar l'estat espanyol en un "mal lloc".

Això sí. Si tots els diaris exigeixen que s'apliqui la llei, així com que es suspengui el president, és perquè tots reconeixen com a vàlida la declaració de Puigdemont, encara que sigui una DUI en diferit, tot i que molts insinuen una certa decepció per l'oferta al diàleg i la mediació i la no aplicació immediata de la independència de Catalunya.

Atemptat a la legalitat

Convençuts que "una DUI és una DUI", El País es lamenta que aquesta "independència a terminis [...] prolonga el caos a Catalunya" i subratllen que aquesta maniobra del president és només "una nova trampa". Així titulen el seu editorial, on critiquen que Puigdemont ha fet "una burla més" en el "més gran atemptat, no ja a la legalitat, sinó inclús a la seva aparença".

El diari citat té clar que la declaració del cap del Govern "menysprea l'Estat de dret i menysprea els mecanismes imprescindibles per emprendre qualsevol reforma legal", no només perquè va en contra del que va dictar el Tribunal Constitucional, sinó també perquè "es realitza desafiant la majoria qualificada parlamentària inclús per qualsevol canvi de la llei des de la llei".

Ara bé. El País també ha assumit que la declaració unilateral d'independència és real i avisa que, tot i que sigui una DUI en diferit, "els resultats de la mediació estan [...] predeterminats per endavant" perquè "només poden conduir a la independència" i, per tant, el fet que el president hagi demanat diàleg, "és un esforç inútil" perquè, subratllen, la comunitat internacional "s'ha pronunciat de forma contundent i inapel·lable en contra de la secessió".

L'hora de la llei

Després de posar tots aquests arguments damunt la taula, el rotatiu mencionat emplaça l'executiu de Mariano Rajoy a aplicar la llei "amb la severitat proporcional al cas, que és molt gran" i demana no caure en la "temptació" de dialogar i intervenir, com va oferir ahir Puigdemont.

L'argument? Que les paraules del president "són part integral de la seva estratègia independentista i en cap cas una oferta sincera de tornar al marc constitucional per, des d'allà, plantejar un diàleg sense condicions".

En aquesta mateixa línia, ABC insta l'executiu estatal a aplicar directament l'article 155 de la Constitució com a "única solució imprescindible" perquè, com sustenta Cs, Catalunya pugui celebrar unes eleccions autonòmiques. Sota el títol "Independència, ni a terminis ni mai", el diari citat adverteix el govern del PP que "Espanya quedaria en molt mal lloc si cregués que l'abordament demostrat per Puigdemont és un pas enrere creïble".

Espectacle grotesc

Precisament per això, subratllen que "Puigdemont fa xantatge al govern [espanyol] per guanyar temps" perquè, a parer seu, "els jocs de paraules per donar per declarada de mode implícit o en diferit la independència [...] són un exercici de cinisme que en poc o res fa variar el repte separatista".

Tot i això, la fotografia de la seva portada té molt a dir. Amb els tons de color lleugerament canviats, mostren les cares de decepció de la ciutadania que esperava que ahir Catalunya ja fos una República independent.

En un "espectacle grotesc", Puigdemont va acabar rebent acusacions de "traïdor" perquè molts dels ciutadans que esperaven que fes la DUI, "no van tenir més remei que acollir amb decepció la enèsima trampa del seu president".

Si el cap de l'executiu català no va aplicar directament els resultats del referèndum de l'1-O, va ser, a ulls del diari en qüestió, perquè "Puigdemont actua ja a la desesperada" en una actuació que "respon a un engany massiu que conclourà amb Puigdemont sumit en la irrellevància política i decorant amb les seves mentides les pitjors lletres de la història de Catalunya".

Per tot plegat, demanen a Rajoy que "no accepti xantatges" i, evidentment, tampoc no assumeixi una DUI "imposada per la força d'un cop institucional" perquè, recorden, el president "no ha reculat", sinó que "només pretén perllongar la seva pròpia agonia d'una manera espúria i indigna, tractant de recaptar una legitimitat internacional que no existeix excepte en els seus deliris".

Inhabilitar Puigdemont

ABC continua amb les seves exigències i demana, per tant, que la declaració d'ahir "tingui conseqüències demolidores per a Puigdemont i per al nucli de fanàtics manipuladors de la realitat que l'envolten", motiu pel qual Rajoy i els seus "han de demostrar que no estan inermes davant d'un cop d'estat retransmès en viu i en directe a tot el món".

D'aquesta manera, doncs, tanquen la porta al diàleg i emplacen l'executiu espanyol a "no dialogar amb els secessionistes" perquè, el que va passar ahir, "és un menyspreu a la voluntat de la immensa majoria dels espanyols plasmada a la Carta Magna, i una agressió a la concòrdia entre els catalans, i entre aquests i la resta d'espanyols".

I és en aquest punt en què entra la figura de la Fiscalia i de la justícia perquè, a parer del rotatiu citat, l'"única alternativa" és que "suspenguin amb urgència Puigdemont, l'inhabilitin per a l'exercici de qualsevol funció pública [...] i sigui posat a disposició judicial".

Coacció a l'Estat

Sota el títol "Una mascarada que cronifica la coacció a l'Estat", El Mundo es lamenta al seu editorial que "la farsa continua" perquè Puigdemont "va assumir el fraudulent mandat electoral de l'1 d'octubre", però aplaçant la independència "per no donar a Rajoy el motiu ja inexcusable per suspendre l'autonomia".

Per això, demanen a Rajoy "no oblidar el discurs del Rei" igual que "no l'obliden els espanyols" davant "el més gran aparador de fracàs històric", mentre aprofiten per menystenir els 900 ferits de l'1-O deixant anar que "miraculosament els centenars de ferits es van recobrar en hores". 

De fet, la seva portada obre amb un títol clar: "Farsa i xantatge", que ja els serveix per definir tot el procés, també la declaració d'ahir, i amb dues fotografies que demostren, la primera l'eufòria de la ciutadania concentrada al passeig Lluís Companys de Barcelona i, la segona, la seva decepció per la DUI descafeïnada.

Violació amb 'gatillazo'

En aquest mateix diari, Federico Jiménez Losantos escriu una columna titulada "Violació amb gatillazo" deixant anar que Puigdemont (o 'Cocomocho' o 'Tejemocho' com li diu ell) i Junqueras semblaven els germans Tonetti "sense maquillar" i compara el discurs del president amb el cop d'Estat del 23-F per ironitzar amb què només hagués faltat que de la pistola de Tejero sortís un ram de flors.

És aquí on aprofita per vincular Podemos amb els líders independentistes titllant Pablo Iglesias de "soci dels colpistes catalans" i carregant contra ell per "voler dissimular la xarlotada de Barcelona". Un "delicte perpetrat pel colpisme català" que va recordar a Losantos a una "violació amb gatillazo" com ja avança al títol del seu article.

I és en aquest punt on arriba el més fort de l'escrit: quan compara Puigdemont amb un violador deixant anar que "és molt freqüent que els violadors en sèrie siguin impotents, perquè el seu plaer deriva del poder que exerceix el violador sobre un ésser indefens, mai d'una relació sexual inexistent" i exigeix a Rajoy que "aprofiti aquest gatillazo per castigar la violació".

Espectacle de malabars

La Razón, de la seva banda, comença centrant-se en la "frustració" i la "ràbia" dels ciutadans "que es van creure les seves falsedats i els seus deliris i als que encara pretén enganyar" i compara "el cop d'Estat" amb un "espectacle de malabars".

Els de Francisco Marhuenda omplen tota la seva portada amb la qüestió catalana i sostenen al seu editorial titulat "Puigdemont sumeix a Catalunya en el caos" que "la immediata suspensió temporal de la declaració independentista no anul·la les conseqüències de l'acte per molt que [...] molts ciutadans interpretin el que ha passat com el reconeixement implícit del fracàs del procés separatista".

La Razón considera que la invocació al diàleg li pot servir "per continuar alimentant la ficció", però asseguren que "la voluntat de negociació [...] mai va estar en les intencions ni en els comportaments dels impulsors del separatisme".

I no només això. Retreuen al Govern que "qualsevol oferta lleial ha estat rebutjada [...] per més que es dissimulés darrere d'un victimisme patològic i un càlcul miserable", mentre que l'executiu de Rajoy "sempre ha estat obert a la negociació". Justament per això, demanen la dimissió de Puigdemont "de forma immediata" i que es convoquin eleccions al Parlament, mentre recorden al PP que "no hi ha més sortida que l'imperi de la llei i el triomf de la democràcia davant dels seus enemics".