La tardor passada, poc després dels episodis de violència policial de l’1 d’octubre, va córrer per les xarxes socials un vídeo que combinava les imatges de les càrregues policials i la resistència popular durant el referèndum amb la cèlebre cançó Do you hear the people sing, tema central de la pel·lícula musical Les misérables.

L’èpica de la cançó, el seu crescendo amb un cor cada cop més voluminós i la intensitat de la interpretació eren ingredients que podien portar a convertir la peça en un himne de masses i, de fet, no era el primer cop que s’utilitzava aquest tema per a un objectiu polític, ja que es va utilitzar durant la revolta de Maidan a Ucraïna.

La qüestió és que l’èxit del vídeo va portar que poc després la lletra s’adaptés al català, sota el títol Tot el poble cantarà, i avui en dia s’ha convertit en un nou cant en favor de la independència de Catalunya. Fins aquí els precedents.

Amb tot això i el fet que els Comitès de Defensa de la República (CDR) estarien distribuint la lletra a tots els seus membres, el diari madrileny La Razón té prou coartada per vendre el seu tema principal de portada d’aquest dilluns: "Els CDR llancen un himne que insta a la violència per la 'república catalana'", tot plegat perquè el text, una crida a la revolta contra la injustícia, conté frases com "lluitaràs la meu costat" o "si unim les nostres forces l’enemic no passarà". La lletra, per cert, també inclou l’explícita frase "més enllà de la mentida i la violència hi ha la pau".

I és que el relat sobre la suposada violència indepe es retroalimenta ell solet, i quan els arguments no són prou consistents o directament es revelen com a falsos, la imaginació supleix la realitat. Convé construir la imatge de l’independentista violent i en això a can Marhuenda hi tenen la mà trencada.

Mossos i Llarena

Per la seva banda, El Mundo obre portada amb el títular "Els Mossos refusen unir-se al Centre Antiterrorista espanyol" i l'ABC aposta per "La rebel·lió de jutges obliga Sánchez a corregir la ministra Delgado". Finalment, El País titula "Jutges i fiscals forcen la Moncloa a salir en defensa del jutge Llarena"Temes que no tenen res a veure amb l'aproximació a Les misèrables de La Razón. Bon dilluns a tothom.