La premsa espanyola de dretes viu amb l’ai al cor de triar cada dia si carrega contra el Govern de la Generalitat i l’independentisme en general o contra el Govern espanyol i les esquerres en la seva amplitud, i de vegades, se’n surt de combinar totes dues coses, com dimecres, quan va aconseguir relacionar amb calçador l’exhumació de Franco amb l’independentisme.

Aquest dijous però, qui guanya aquesta peculiar partida és Pedro Sánchez, que rep de valent a causa sobretot del nou salt d’immigrants a la tanca de Ceuta, que aquest cop ha deixat set agents de la Guàrdia Civil ferits, ja que van ser atacats amb calç viva, àcid i merda, tal com sona.

L’ABC titula amb un textual d’un dels agents, “Rezo para que nos tiren piedras y no ácido”, posant l’èmfasi en la indefensió dels policies i la possibilitat que en un futur immediat hi hagi conseqüències que caldrà lamentar. Tot un avís a Pedro Sánchez que complementen La Razón amb un Sólo 60 guardias para impedir el asalto de 1.500 subsaharianos i El Mundo amb Cal viva y heces para assaltar la valla. Tot plegat tres titulars a anys llum del que fa El País, que es limita a un peu de foto titulat Saltar la valla y llegar a Ceuta.

Franco, Franco

Un segon tema tocat per la premsa madrilenya i que també serveix per escometre Sánchez és el procés d’exhumació de Franco, que aparentment avança lent però segur però que dia rere dia provoca que la dreta conservadora s’escori cada cop més cap a a l’apologia de la dictadura. Aquí qui juga fort és La Razón, que titula Sánchez ‘obliga’ al Rey a sancionar la exhumación de Franco al elegir el decreto, una manera creativa de criticar que la fórmula per retirar les restes òssies sigui el decret llei i fer veure que el president espanyol obligarà a Felip VI a fer una cosa que no voldria fer, que ja pot ser que sigui així, que va ser son pare qui va decidir enterrar el dictador al Valle de los Caídos.

Més mesurat, El Mundo toca el tema amb un El PP recurrirá el ‘decretazo’del Gobierno para exhumar del Valle a Franco, un titular el més destacable del qual és que no reflecteix el posicionament, similar, de Ciutadans. Per que serà?

Una mica d’independentisme, no sigui cas

Com ja ha quedat dit, avui li tocava el rebre a Pedro Sánchez, però al final, el tema català sempre aconsegueix fer-se un lloc a una portada, encara que sigui de carambola, que és el que passa avui a El Mundo, que dins la informació Barones del PSOE critican el ‘apaciguamiento’ de Sánchez i tot i que es tracti d’un bloc informatiu dedicat a soscavar la fortalesa del PSOE, treuen el cap dos subtítols catalans. El primer, La ‘número dos' de Marlaska ampara que los Mossos multen por quitar lazos: “Entienden que tienen capacidad”. El segon, Marquesinas públicas de Barcelona aparecen con una soga amarilla y el lema “vivimos para pisar cabezas de reyes”, en referència als anuncis apareguts a Barcelona a partir d’una cita de William Shakespeare. Tot plegat com si fos culpa de Pedro Sànchez. Bon dijous a tothom.