Entre els ítems repetitius de la premsa espanyola dels darrers dies n’hi ha un que ja amenaça de convertir-se en una autoprofecia autocomplerta que no és altra que la de la tardor calenta que s’espera a Catalunya, impulsada, esclar, pels independentistes. Sí, aquest dimecres el concepte torna a aparèixer en una portada de diari madrileny, en aquest cas La Razón, però el més significatiu de tot és que apareix en una informació que no té res a veure amb l’independentisme, sinó amb... l’exhumació de Franco.

Efectivament, la retirada de les restes del dictador feixista del mausoleu on va ser enterrat per desig del seu successor, Joan Carles I, és un dels temes del dia, un cop s’ha sabut que divendres el Consell de Ministres aprovarà un decret per activar la retirada del que en quedi del dictador. "Els Franco podran recórrer l'exhumació perquè les restes tornin al Valle", titula el diari del comissari Marhuenda, amb una lectura contrària al que pretén l’executiu Sánchez, impedir entrar en un litigi legal amb els descendents del caudillo.

El cas és que la informació es complementa en portada amb dos subtítols, el primer dels quals, "Els nets del dictador impugnarien l'acte com va passar amb Sanjurjo", amplia la notícia amb més detalls, que és la funció canònica d'un subtítol. El que fa arrufar el nas és el segon subtítol: "El trasllat coincidiria amb la ‘tardor calenta’ que preparen els sobiranistes a Catalunya". D’això en castellà en diuen aprovechando que el Pisuerga pasa por Valladolid. En tot cas, prova superada si algú s’havia plantejat la impossibilitat de no acabar carregant sobre l’independentisme la qüestió del futur de les restes òssies de Franco.

El Govern 'assetja' paramilitars 

Per altra banda, El Mundo reserva un petit espai a la seva portada —que també dedica al dictador— per encaixar el titular "'Allau de sol·licituds’ per retirar llaços grocs després de l'assetjament del Govern", on interpreta que la identificació de 14 persones a les Terres de l’Ebre va ser un “assetjament del Govern", malgrat que es tractés d’un escamot organitzat paramilitarment que va alarmar el veïnat, que un dels cotxes va intentar escapar del control policial i que duien provisió d’armes blanques, sense oblidar que un dels membres era un guàrdia civil. Però es veu que en aquest cas els Mossos havien de fer els ulls grossos. En fi, bon dimecres a tothom.