La situació es precipita i, amb ella, la premsa espanyola es llança a la desesperada a demanar al govern espanyol que apliqui ja l'article 155 de la Constitució per fulminar l'autonomia de Catalunya o bé que el president, Carles Puigdemont, convoqui d'una vegada eleccions autonòmiques que permetin evitar l'aplicació de la llei.

Els arguments es tornen repetitius, encara que es nota cert temor per la incertesa diària que viu Catalunya, però també Espanya. El fet que ahir l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) deixés anar que el PIB de l'Estat pot caure 12.000 milions pel cas català ha conduït als diaris de Madrid a reaccionar d'una forma encara més exasperada.

Aquesta notícia "exigeix una reacció contundent" per part del president espanyol, Mariano Rajoy, que consideren que hauria d'haver fet ja un moviment més contundent contra l'autonomia de Catalunya i a qui li demanen que "superi el vertigen" i actuï una vegada per totes. Justament per això, algun diari ha ironitzat amb la imatge del "jutge suplicant al delinqüent" fent referència a la "llarga espera" del cap de l'executiu espanyol que, de moment, no ha mogut fitxa.

El fracàs del 155

L'editorial de La Razón exigeix al president que convoqui eleccions autonòmiques "per frenar la posada en marxa de l'article 155" perquè aquesta, segons el seu parer, seria la solució "de moment" per "sortir d'una crisi que pot portar-nos a un bloqueig institucional sense precedents".

La idea que té aquest diari és que els independentistes "tampoc no descarten forçar escenes de violència per poder rendibilitzar-la", ja que Puigdemont "pot portar la situació fins al límit perquè en aquests marges d'il·legalitat i deslleialtat és on floreix el millor de la seva èpica".

Tot això desembocaria que "aconseguirien un Estat però perdrien una nació" i és precisament per això que opinen que "la convocatòria d'eleccions és la millor sortida en termes democràtic" perquè, a més, d'aquesta manera es "trencaria una majoria massa minoritària per proclamar la independència".

En aquesta línia, els de Francisco Marhuenda posen de relleu que "la intervenció de la Generalitat suposaria un rotund fracàs per al nacionalisme, encara que es tracta d'un escenari desitjat pels més irredempts, ja que els permetria posar en marxa la DUI."

El deure de Rajoy

El Mundo va un pas més enllà i a la seva editorial, que porta per títol "El deure de Rajoy és restaurar ja la legalitat" perquè la resposta de Puigdemont serà previsiblement la mateixa —demanar diàleg— i, justament per això, consideren "l'Executiu se li hauran acabat les excuses per no aplicar l'article 155 de la Constitució".

Lamentant-se—visiblement— que encara que el president respongués dilluns sense aclarir si havia declarat, o no, la independència, "i encara que la vicepresidenta va titllar d'"inacceptable" la carta de Puigdemont, l'Executiu es va remetre al termini que acaba avui i, fins i tot, en les últimes hores ha deixat caure que avortaria el 155 si el president convoca eleccions autonòmiques anticipades", el diari citat demana a Rajoy que no segueixi "dilatant els temps", així com que "assumeixi d'una vegada que la Generalitat és ja un Govern autonòmic que s'ha declarat en rebel·lia".

Per això, l'actuació de Rajoy és clau. I el rotatiu citat el té clar: "ho farà amb prou lideratge operatiu i polític que permeti preservar els drets i llibertats de tots els espanyols i, alhora, enviar un senyal de confiança a ciutadans i empresaris". Per fer-ho, el cap de l'executiu estatal haurà de buscar algú que assumeixi el control, "almenys, de la Conselleria d'Economia i dels Mossos d'Esquadra".

En la seva segona editorial, també dedicada subtilment a Catalunya perquè ni la cita, El Mundo exposa que "aturar i revertir l'adoctrinament beneficia a tots" i assegura que "el separatisme té una font identificable: la degeneració de la competència educativa en enginyeria social, a l'empara d'un poder autonòmic sostenir deslleial."

Per això posa a sobre de la taula que "encegar la font de la xenofòbia supremacista, a més d'ensenyar als nens la veritat històrica sobre Espanya, hauria de ser l'objectiu de qualsevol estadista" i afirma que "els efectes d'aquesta claudicació estan a la vista".

Catalunya, al forat

Així titula El País la seva editorial, on relaten que, des de fa 40 dies, Catalunya "habita uns llimbs legals i institucionals, manca de seguretat jurídica i la vigència de la democràcia està en dubte", després que en el ple dels dies 6 i 7 de setembre es fes un "cop parlamentari".

Al seu parer, Rajoy ha estat "mal assessorat en la seva aliança amb l'igualment desconcertat i desconcertant Pedro Sánchez" i tot això està comportant que no només la societat catalana estigui "irritada", sinó "la societat espanyola en el seu conjunt", que "està caient ara en l'abatiment i la frustració".

És aquí on comença a carregar contra els dirigents estatals deixant anar que "davant de la mirada vacil·lant de nostres dos principals dirigents polítics, que callen gairebé tot el temps per ocultar la seva incapacitat, l'Estat de dret, el sistema democràtic i fins i tot l'economia de mercat estan en dubte", però després critica que el Govern "no s'hagi atrevit a activar les lleis de la desconnexió".

Ara bé. Acaba retraient als de Rajoy que "el Govern central sembla pensar que amb no visualitzar-se la declaració d'independència, tot està arreglat i res no és un problema".

Desmuntar l'amenaça

Per a ABC, una convocatòria d'eleccions podria fer que Catalunya "reprendre el camí de la legalitat", tanmateix, segons el seu parer, "encara quedaria la part més complexa i necessària: un nou Govern que comencés a desmuntar la bastida de l'amenaça separatista en el futur" perquè sostenen que "de res no serviria convocar comicis i tenir un nou Govern català que deixés en suspens el xantatge a l'Estat per tornar a plantejar-lo passats uns mesos".

Així ho exposen en la seva editorial titulada "Puigdemont no mereix àrnica" i, una vegada abandonada la via de la comprensió, estableix que "l'article 155 i el Codi Penal són les úniques alternatives fiables contra els delinqüents que han posat l'Estat en escac".

Precisament per tot això, el diari citat es felicita perquè, ara sí, "el Govern [espanyol] té un pla", un pla que, segons veuen molts, s'estableix com a infal·lible davant del "desafiament sobiranista". Un pla que compta amb el suport de PSOE i Cs, encara que no amb l'"acòlit del separatisme", que, segons ells, és Podemos.

I això no és tot. Segons sostenen, Puigdemont "comet la indecència de parlar de presos polítics i condemna a Catalunya a una alarmant crisi econòmica" i, a més, "comet un error immens en no assumir que el seu somieig és impossible, que ha hipotecat el futur de tots els catalans de manera irreparable durant anys, i que no pot ser interlocutor davant de ningú".

El jutge suplica al delinqüent

Mentrestant, El Español també carrega contra el govern espanyol per no respondre una vegada per sempre perquè ja s'ha donat massa oportunitats a Puigdemont. A ulls seus, "la imatge que més s'ajusta al desenllaç del pols independentista és la d'un jutge suplicant a un delinqüent que es penedeixi dels seus delictes per no haver d'imposar-li el càstig previst per la llei".

De fet, la seva editorial és una crítica constant a l'actuació del govern del PP per la seva "reacció de mala gana" en la que consideren que és "la crisi d'Estat més important des de 1981" i per això es lamenten que "la indolència de Rajoy en aquest assumpte és congruent amb el seu costum de no fer res".

I conclou: "Cometrà un error com una casa si, per no assumir el cost polític de prendre una decisió expeditiva a Catalunya, continua confonent la prudència amb la inacció".