La commemoració dels atemptats del 17-A va passar ahir amb la discreció volguda pels familiars de les víctimes i les autoritats polítiques i socials. Pedro Sánchez i Felip de Borbó ni es van plantejar aturar les seves vacances per ser-hi i tot plegat es va circumscriure en un acte íntim sense escarafalls. En resum, despolititzat.

Per la seva banda, l’ACVOT va voler contraprogramar amb un acte paral·lel -bàsicament per fer sentir la seva veu-, que va aglutinar representants d’entitats espanyolistes i on es van veure banderes espanyoles i algun crit de Viva España, tot plegat amb el suposat objectiu, fallit, de no polititzar la commemoració. També els CDR van voler dir la seva, però ho van fer en un altre punt de la ciutat, sense interferir amb l’homenatge oficial i demanant que s’aclareixin els punts foscos de la investigació. Representants de PP, Cs i Vox van fer declaracions a la premsa, en un d'aquells 'canutassos' que cap periodista demana. Carles Puigdemont va demanar que s’investigui tot el que va passar aquell dia, mostrant-se a favor que hi hagi tota la transparència possible sobre els fets perquè quedi clar si va haver-hi o no alguna intervenció tèrbola dels aparells de l’Estat, i Quim Torra va tenir un pensament per a Puigedmont, Forn i Trapero, les cares visibles de la gestió de la crisi.

I que en queda de tot plegat a les portades dels diaris editats a Madrid? Doncs ja s’ho poden imaginar, l’acusació directa a Puigdemont i Torra, és a dir, a l’independentisme, de polititzar l’acte i de menysprear les víctimes. I aquí cal destacar que els cum laude de les teories conspiratives es fan ara els crítics amb qualsevol teoria que qüestioni la història oficial.

larazon

Obre foc La Razón, que destaca a portada -sota una entrevista a la presidenta comunitària de Madrid- que Torra polititza l’homenatge a les víctimes dels atemptats. Dins, com és habitual, la cosa s’amoroseix tant que el títol només s’aguanta en un tuit on el president de la Generalitat recorda en primer lloc les víctimes i llurs famílies i només després apunta que Carles Puigdemont, Quim Forn, el major Trapero i els serveis d'emergències “van actuar de manera exemplar” el dia dels atemptats.

elmundo.750

Però qui posa tota la carn a la graella és El Mundo, que en fa el tema principal del dia: El separatisme entela el 17-A amb la seva teoria de la conspiració, amb el subtítol Puigdemont insinua la complicitat de l’Estat amb els terroristes i Torra polititza l’aniversari.

Que això ho digui el diari que durant anys i panys va sospitar de la versió oficial dels atemptats de l’11-M i va abonar-se a les teories dels peons negres té la seva cosa, però que a més hagin triat com a foto de portada una on sobretot sobretot el que es veu és un tricorni, ja deixa prou a les clares les intencions d’aquell mitjà. És prou evident que a aquesta gent ni Torra ni Puigdemont els poden donar lliçons de com es polititza un acte d’homenatge a víctimes terroristes.

elpais

abc

Per la seva banda, El País prefereix parlar d'Homenatge en silenci a les víctimes dels atemptats de Barcelona i l’ABC gira la vista cap a la singladura dels refugiats amb el titular Salvini perd el primer torcebraç de l’Open Arms.

elpuntavui

lavanguardia

elperiodico

ara

Finalment, aquests són els titulars dels diaris editats a Barcelona: El Punt Avui, Clamor del silenci; La Vanguardia, Homenatge a les víctimes en silenci; El Periódico, Batalla política i fractura de les víctimes pel 17-A i Barcelona, del quinqui local al carterista global; i l’Ara, 17-A, in memoriam.