Silenci. Aquell silenci que va ocupar la Rambla els dies següents dels atemptats de Barcelona i Cambrils ha tornat a l'artèria de la ciutat. Dos anys després, les víctimes han tornat al punt on va aturar-se la furgoneta que conduïa Younes Abouyaakoub. També hi han tornat les llàgrimes. A l'homenatge s'hi ha afegit una exigència per part de les víctimes: saber la veritat

volem coneixer la veritat 17A el nacional carles palacio

L'acte, que han organitzat conjuntament l'Ajuntament i la Unitat d'Atenció a les Víctimes d'Atemptats Terroristes ha estat, tal com aquestes havien demanat, sobri i breu. Cap discurs i els polítics a segona fila. A les deu en punt, han començat a sonar els acords del Cant dels Ocells, que ha interpretat en directe una alumna del conservatori del Liceu. En acabar, els assistents s'han apropat als quatre testos instal·lats a tocar del mosaic de Joan Miró per dipositar clavells blancs. Primer les víctimes, després les autoritats.

Tot i no verbalitzar-ho amb paraules, una dotzena d'afectats han volgut incorporar una reivindicació, enfundant-se samarretes amb missatges que demanaven saber tota la veritat. De fet, al costat dels clavells blancs ho han deixat també un cartell amb la mateixa frase. 

Al darrere, la comunitat islàmica s'ha sumat al record amb una pancarta del tot explícita. Hi deia que 'L'islam condemna taxativament l'assassinat de persones innocents'.

pancarta islam 17A el nacional marina fernandez

Entre l'emoció i la indignació

L'emoció ha inundat el Pla de l'Ós de la Rambla des de ben aviat. Les fileres han quedat formades molt abans de l'hora prevista per a l'inici de l'acte i això ha fet que el que havia de ser un minut de silenci s'allargués molt més. 

segon aniversari atemptat rambla carles palacio

Moltes de les víctimes i familiars no es veien des de l'any passat, quan es va commemorar el primer aniversari de la massacre. En retrobar-se, s'han fos en abraçades que han fet brollar els plors. Uns plors que s'encomanaven irremeiablement. 

Amb les flors a punt, cadascun d'ells ha posat el seu accent propi. Uns quants fent palesa la indignació per l'opacitat que plana sobre el 17-A amb les samarretes-protesta. D'altres, com les familiars del nen australià que va morir a la Rambla, duien una fotografia emmarcada i algunes de les seves joguines. 

Despolititzar el record

Durant les darreres setmanes, la suposada connexió entre l'imam de Ripoll, considerat el cervell dels atemptats, i el CNI ha estat motiu de batalla política. L'organització ha volgut blindar les víctimes i que l'acte oficial del segon aniversari no quedés esquitxat per la batussa. Per això s'ha acordat que no hi hagués parlaments. 

polítics 17-A el nacional carles palacio

Malgrat tot, Ciutadans i el PP s'han saltat la consigna i ha convocat una atenció als mitjans en acabar l'homenatge, que ha durat més o menys un quart d'hora. La cap de files de Cs, Lorena Roldán, ha demanat unitat i "que les víctimes siguin les protagonistes". Mentre totes les càmeres l'enfocaven a ella, les víctimes han marxat cap a la Plaça Sant Jaume. Allà, han participat en una recepció privada a l'Ajuntament amb l'alcaldessa Colau i al Palau de la Generalitat amb el president Quim Torra. Precisament contra Torra ha carregat el diputat popular Daniel Serrano. L'ha acusat de "contribuir a teories de la conspiració paranoica". 

A més del president i l'alcaldessa, a l'acte hi han assistit el vicepresident i els consellers d'Interior, Justícia i Presidència. Per part del govern espanyol, hi han participat el ministre d'Interior i la delegada del Govern a Catalunya. 

Instants després de la commemoració, l'escenari ha tornat a la normalitat, s'ha reobert el pas i els turistes han inundat novament la Rambla. 

L'ACVOT carrega contra Marlaska a l'acte alternatiu

Tot i que ha estat discret, senzill i despolititzat, a l'Associació de Víctimes d'Organitzacions Terroristes no li ha semblat bé i ha organitzat un acte alternatiu a dos quarts de dotze a dalt de tot de la Rambla. Aquest ha estat més llarg que l'institucional, sí que hi ha hagut discursos i pràcticament no hi ha assistit cap víctima del 17-A. 

Segons ha explicat el president de l'ACVOT, José Vargas, a ElNacional.cat, "han vingut un parell de francesos i un italià", tot i que no ha concretat qui eren. "De víctimes espanyoles cap", a aquella hora eren a la recepció amb el president Torra. Sobre aquest fet ha afirmat que les víctimes estan "manipulades". 

homenatge espanyolista el nacional carles palacio

Entre els participants, l'exdeldegat del Govern, Enric Millo, així com altres membres del PP, de Cs i de VOX, a més de representants de les forces i cosses de seguretat de l'Estat, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona i Guàrdia Civil. També hi havia integrants de Societat Civil Catalana. 

Durant la seva intervenció, Vargas, que pretenia que no fos un acte polític, ha atacat amb contuindència el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska per no haver volgut afegir-se a la seva convocatòria. "Demostra molt poca vergonya i dignitat", ha criticat. Alhora, posat en valor el fet de pertànyer a un país on "es defensin valors i principis constitucionals com són la llibertat, la justícia, la igualtat i la seguretat jurídica" i no a un on "els drets i llibertats queden en paper mullat". 

homenatge espanyolista 17A el nacional marina fernàndez

Per tancar la commemoració, el cant de l'Ave Maria ha donat pas a un minut de silenci que ha quedat interromput per un crit de "Viva España"

homenatge espanyolista 17A el nacional carles palacio