Ja s’han concedit els indults als presos polítics, però l’agenda política continua molt sobrecarregada. Sense anar més lluny, demà mateix Pedro Sánchez es reunirà amb el president Pere Aragonès a La Moncloa. I avui el president espanyol ha reiterat la seva negativa a negociar un referèndum i ha descartat també la presència d’Oriol Junqueras a la taula de diàleg. També demà, una quarantena de dirigents independentistes estan convocats al Tribunal de Comptes per l’acció exterior de la Generalitat. El dirigent socialista s’ha limitat a dir que “respectarà” el que resolgui aquest òrgan administratiu.

En una entrevista a la SER des de Barcelona, el president del govern espanyol ha defensat aquest dilluns la via del diàleg i ha demanat començar a treballar pels “punts de trobada”, posant damunt la taula la seva “agenda per al retrobament”. En aquest sentit, ha rebutjat el referèndum d’autodeterminació que li demana el president Aragonès. “Sobre aquestes qüestions no ens posarem d’acord”, ha reiterat Pedro Sánchez. I ha fet seves les paraules del portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, que “va encertar dient que la Constitució no és un dogma, però sí que marca el terreny sobre el qual podem dialogar”.

El president espanyol ha reclamat un diàleg que sigui “realista, humil i gradualista”, i no començar “per coses que ens separen” sinó per buscar “punts de trobada”. De la mateixa manera, ha demanat al Govern de Catalunya que convoqui la taula de partits del Parlament, que “reconegui l’altra part de Catalunya que en algunes ocasions ha intentat invisibilitzar”. Ha reivindicat que aquesta meitat de Catalunya “és tan important com la que pugui representar el nacionalisme”.

Preguntat sobre la presència d’Oriol Junqueras a la taula de diàleg, el president del govern espanyol hi ha tancat la porta, remarcant que és “una taula entre governs, entre representants dels dos executius”. En aquest sentit, també ha recordat que “el senyor Junqueras té encara uns anys d’inhabilitació”, fet que no casa amb la seva participació de l’òrgan bilateral. Malgrat tot, ha valorat positivament l’actitud del líder republicà en favor del diàleg. Ahir va assegurar que l'actitud del govern espanyol “és la millor” en deu anys.

Pel que fa als indults, Pedro Sánchez ha admès que ha canviat d’opinió. I ha aprofundit en el seu missatge dels últims dies: el “càstig”, incloent-hi la presó i el 155, van ser “útils” en el passat. Ara, en canvi, ho és el “perdó”, que “no significa que haguem oblidat el que va passar”. De la mateixa manera, ha reiterat que “sens dubte” hagués aprovat igualment la mesura de gràcia encara que no depengués dels vots de l’independentisme al Congrés dels Diputats.

 

“Respecte” pel Tribunal de Comptes

Demà mateix hi ha citats una quarantena de càrrecs i excàrrecs de la Generalitat al Tribunal de Comptes, per a demanar-los una fiança multimilionària per la despesa exterior de la Generalitat. El ministre José Luis Ábalos va parlar de “pedres en el camí” del diàleg. En canvi, el president espanyol s’ha limitat a recordar que “és una instància administrativa”, i no un òrgan judicial. I que “respecta els seus treballs” i que “haurem de respectar el que resolgui”. No donarà cap instrucció a l’Advocacia de l’Estat.

El sopar d’ahir

Al president espanyol li va agradar la imatge del sopar d’ahir a Barcelona: una mateixa taula amb Sánchez, el Rei, Aragonès i l’alcaldessa Ada Colau. Ha admès que “no arreglarem de la nit al dia allò espatllat en deu anys”, però ha assegurat que es tracta dels “primers passos per resoldre aquesta crisi institucional i política”. Com també ho són els indults als nou presos polítics.

Crítiques a Aznar i Ciutadans

Sánchez ha tingut dards per al Partit Popular, i especialment contra l’expresident José María Aznar, que “primer hauria de demanar perdó per ficar Espanya en una guerra injusta” però també “ser molt més just amb la democràcia espanyola”. També ha carregat contra Ciutadans, un cas “inèdit” a Europa. “No hi ha cap partit liberal que pacti només amb la dreta i a més amb la ultradreta”, ha etzibat a la formació d’Inés Arrimadas.