La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret ha desestimat els recursos presentats per Josep Maria Jové i Lluís Salvadó contra el seu processament pels preparatius de l'1-O. La interlocutòria confirma el seu processament pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets i conclou que durant la investigació al jutjat d'instrucció 13 no es van vulnerar els seus drets fonamentals i de defensa, ni tant sols quan se'ls van punxar els telèfons i es van escorcollar els seus despatxos i domicilis el 20-S.

En la seva interlocutòria, Alegret rebat un a un tots els arguments dels processats. Així, considera que no hi ha hagut indefensió per part de Jové i Salvadó ni s'han vulnerat els seus drets, ja que mentre eren investigats al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, a partir de setembre del 2017 fins que van ser elegits diputats al Parlament el desembre del 2017, es van poder defensar plenament.

A més, la magistrada també nega que s'hagin incorporat proves d'altres processos on no estiguessin presents, i diu als advocats que no n'han aportat cap exemple. L'escrit recorda que la investigació inicial d'Instrucció 13 era pel suposat espionatge fiscal de la Generalitat als ciutadans i el possible camuflatge de 400 milions dins del pressupost del Govern per organitzar l'1-O. Per això es va dirigir la investigació contra el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda.

Delicte de prevaricació

La magistrada també diu que el delicte de prevaricació es basa en el conveni entre Vicepresidència i l'Idescat per accedir a dades del cens per, segons la magistrada, només elaborar el cens electoral per al referèndum de l'1-O. També diu que el delicte de malversació, tot i que s'hagi jutjat al Tribunal Suprem sense la presència de Salvadó i Jové, també es pot aplicar als ara dos processats, perquè tots dos formaven part del control de la despesa de la Generalitat.

A Salvadó li recorda específicament que el programa per millorar la hisenda catalana preveia escenaris post-referèndum quan el TC ja l'havia impugnat i havia recordat que la Generalitat no podia gestionar impostos no cedits.

Per últim, considera proporcionals les mesures cautelars de compareixença mensual als jutjats, sigui el més proper a casa seva o al mateix TSJC, prop del Parlament on treballen, a més de lliurar el passaport per no marxar a l'estranger, on "existeixen estructures aptes per acollir els processats en cas de fuga", recorda Alegret.