El PP i Vox han aconseguit un acord de coalició a Extremadura per a la Junta extremenya. María Guardiola serà la presidenta, mentre que el partit de Santiago Abascal tindrà la Conselleria de Gestió Forestal i Món Rural. Així ho han anunciat aquest divendres tots dos partits en un comunicat. La signatura de l'acord entre Guardiola i el portaveu de Vox en l'Assemblea d'Extremadura, Ángel Pelayo, està convocada per a aquest divendres a les 12:45 hores.

"PP i Vox han assumit així la responsabilitat de dotar la regió d'un govern estable i amb un full de ruta clar per posar fi a les polítiques socialistes que han llastrat el desenvolupament d'Extremadura", han subratllat. El PP de Guardiola, finalment ha cedit davant Vox per formar govern. Ambdues formacions defensen que han centrat els seus esforços a "aconseguir els punts en comú i abordar les preocupacions compartides pels seus votants i per la majoria dels extremenys". Segons el comunicat, l'acord programàtic inclou 60 mesures per "garantir un govern del canvi" i amb les quals es "reverteixin les conseqüències de la inèrcia política del PSOE en els últims anys" governant la comunitat autònoma.

Canvi de discurs del PP a Extremadura

L'acord entre PP i Vox arriba després de diferents canvis de discurs en la dirigent popular respecte a pactar amb el partit d'extrema dreta. El 20 de juny, Guardiola va assegurar davant dels mitjans que no podia deixar entrar al govern un partit que "nega la violència masclista". La popular es mantenia ferma en la seva posició i inclòs va afirmar que preferiria apartar-se abans d'"empassar-se una directriu de la direcció de Gènova" per permetre l'entrada de Vox a l'executiu regional. Tanmateix, només uns dies més tard feia marxa enrere i obria la porta a un possible pacte amb Vox. Les pressions del PP de Génova i la possibilitat que el socialista Guillermo Fernández Vara se sotmetés a una investidura fallida, però, van portar Guardiola a fer un gir en la seva posició, en afirmar que Vox és "un partit constitucional amb qui es vol posar d'acord" i apostant pel "respecte, el diàleg i l’acord programàtic"

El canvi de rumb del PP ha despertat les crítiques cap al seu líder, Alberto Núñez-Feijóo, que fa només una setmana va assegurar que hi havia “una divergència important” que “almenys de moment” enterra la possibilitat que les formacions de dreta i d’extrema dreta arribessin a un pacte. La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha carregat contra Feijóo per aquest gir de guió. A través d'una piulada, Díaz l'ha acusat de no tenir paraula i ha lamentat que "al PP de Feijóo els principis i les conviccions duren 5 minuts pel poder". 

Guardiola: "Ha estat un pas dolorós"

La líder del PP a Extremadura, Maria Guardiola, ha afirmat que per a ella és un "pas dolorós" incomplir el seu compromís de no ficar a Vox en el seu govern, però ha dit que per "responsabilitat" posa la seva paraula "per darrere de l'interès dels extremenys" per a propiciar "el canvi pel qual els ciutadans van apostar en les eleccions del passat 28 de maig".

Després de signar l'acord programàtic i de govern amb el candidat de Vox a la Presidència de la Junta, Ángel Pelayo Gordillo, pel qual la formació de Santiago Abascal tindrà la Conselleria de Gestió Forestal i Món Rural, tots dos dirigents han comparegut en una roda de premsa conjunta en la qual Guardiola ha recalcat que els seus principis "continuen intactes" i la seva paraula "no és tan important com el futur dels extremenys".

"És preferible que em frustri jo al fet que es frustri el futur dels extremenys", ha insistit, a més de reconèixer que es va plantejar la possibilitat d'abandonar, encara que va desistir d'aquesta possibilitat perquè aquesta hagués estat "una sortida molt fàcil per als qui volen que tot continuï igual".

Crítiques del PSOE 

El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha criticat aquest divendres el pacte aconseguit entre el PP i Vox per al govern d'Extremadura, destacant que la candidata 'popular', María Guardiola, "s'ha menjat literalment tot el que va dir" sobre el partit de Santiago Abascal. El també candidat del PSOE al Congrés per Navarra al·ludeix així a la negativa inicial de Guardiola per a pactar amb Vox la Junta extremenya, al·legant que Vox nega la violència masclista.

En aquest context, en el transcurs d'un desdejuni informatiu en el qual també ha participat el cap de llista al Senat per la Comunitat foral, Javier Remírez, Santos Cerdán també ha rebutjat que es concedeixi la conselleria de Gestió Forestal i Món Rural a Vox perquè, segons ha dit, és un partit "negacionista del canvi climàtic".

Tercer acord entre PP i Vox 

L'acord al qual han arribat a Extremadura, és el tercer a escala regional que han aconseguit PP i Vox, després d'entrar fa un any al govern de Castella i Lleó, i el de la Comunitat Valenciana, on els populars assumeixen les idees de la ultradreta. L'acord a València elimina qualsevol referència a la violència masclista i recupera el terme "violència intrafamiliar". Així doncs, el PP assumeix les idees de Vox, contradient la legislació estatal actual que defineix la violència de gènere com un problema estructural. A més, compartir aquesta terminologia contradiu el discurs del PP fins ara, amb la signatura del pacte valencià contra la violència masclista. A la Comunitat Valenciana, el número 2 de Vox assegura que la violència de gènere no existeix. 

Vox s'ha erigit clau per al PP en territoris com València, Balears, Extremadura, Múrcia i Aragó; aquests dos últims pendents encara de resoldre els futurs suports. Tot i que, a l'Aragó, Marta Fernández, de Vox, ja s'ha convertit en la presidenta de les Corts d'Aragó.