Els detalls del pacte de coalició entre el Partit Popular (PP) i Vox per governar al País Valencià comencen a fer-se públics. Vox tindrà tres de les deu carteres del futur executiu valencià. Concretament, la formació d'extrema dreta es queda amb una vicepresidència i dues conselleries, segons avança Efe. 

⚠️El valencià, a la corda fluixa: a l’espera dels plans del govern PP-Vox al País Valencià

El repartiment de càrrecs s'hauria acordat el passat dimecres, quan representants dels dos partits es van trobar per començar a desenvolupar el contingut del seu pacte. Tot i que les negociacions s'han centrat principalment en el programa de govern, sí que s'ha posat sobre la taula quina seria la proporció de cada partit al futur Executiu de la Generalitat que presidirà el popular Carlos Mazón. Les reunions de l'equip negociador continuaran aquest dijous amb l'objectiu de concloure el programa de govern conformat per mig centenar de punts. 

L'única línia vermella del PP

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, qui havia de ser una veu moderada dins del partit, no s'ha despentinat autoritzant el pacte entre la seva formació i la ultradreta al País Valencià. Feijóo, qui mai es mulla sobre futurs pactes a La Moncloa, ha justificat aquesta complicitat amb Vox utilitzant una de les seves estratègies recurrents: culpant el PSOE.

El president dels populars ha justificat aquest pacte amb Vox amb el rebuig del PSOE a la proposta del PP de deixar governar la llista més votada amb una abstenció a la sessió d'investidura. "El Partit Socialista ens ha dit que 'no' al fet que governi la llista més votada", ha lamentat, per afegir que el context no pot ser que si el PP no treu majoria absoluta cal repetir eleccions perquè no pot "pactar amb ningú", cosa que, a parer seu, no és un "context molt democràtic"

Malgrat facilitar un govern de coalició amb l'extrema dreta, Feijóo ha destacat que la seva formació va marcar línies vermelles, concretament una: el candidat de Vox a la presidència de la Generalitat, Carlos Flores, qui va ser condemnat per maltractar a la seva exdona. "Ho respectem absolutament. És un fet que ha passat fa molt de temps, però hi havia una condemna. I Vox va accedir a aquesta proposta i automàticament es desbloqueja la Cambra de les Corts Valencianes i es fa un acord molt senzill", ha relatat el líder dels populars. 

Els de Santiago Abascal s'han desfet de Flores, però no cal patir pel futur del polític d'extrema dreta. Si els populars no el volien a les institucions del País Valencià, ara el tindran al Congrés, sent el nou cap de llista del partit d'extrema dreta per a les eleccions generals a València. Tothom ha sortit guanyant: el PP pacta amb l'extrema dreta, però no directament amb Flores i el seu passat. Vox entra a les institucions valencianes i conserva un dels seus actius polítics, a qui ara exporta a Madrid.