Més benzina per a un dels motors més importants del PSOE en aquesta campanya electoral: el discurs de la por. El pacte entre el PP i Vox per governar el País Valencià ha tirat més llenya al foc que va encendre Pedro Sánchez l’endemà de les eleccions autonòmiques i municipals. És a dir, que des del govern espanyol i des de Ferraz ja han començat a aprofitar-se d’aquesta aparent mala notícia per jugar-la a favor seu i espantar amb els estralls que pot ocasionar a l’estat espanyol un resultat el 23-J que porti Alberto Núñez-Feijóo a La Moncloa amb el suport de Vox.

És esfereïdor”, ha assegurat aquest dimecres la ministra d’Economia, Nadia Calviño. En una entrevista a Onda Cero, ha assegurat que “el PSOE ha dut durant tota la seva història la bandera del feminisme; i crec que la igualtat entre homes i dones és el millor per a un país; és per això que és esfereïdora la foto de Vox i el PP al País Valencià”, ha afirmat. En aquest mateix sentit, Calviño ha acusat el líder dels populars de “passar de col·locar línies vermelles a col·locar catifes vermelles” a l’extrema dreta amb aquests pactes posteriors als resultats del 28-M.

“No té cap problema per governar amb gent que nega i menysprea la violència contra les dones”, ha criticat Calviño. La ministra d’Economia no té carnet del PSOE i ni tan sols forma part de les llistes electorals dels socialistes el 23-J. No obstant això, Sánchez l’està explotant aquests darrers dies com a un gran actiu per la seva campanya. Considera que es pot presumir de la gestió econòmica del seu executiu, mentre que la proposta econòmica de Feijóo és “inexistent” o desastrosa. Així, Calviño és ara mateix la persona que, en aquesta campanya electoral —encara no oficialment començada— opera com a tàndem del president del govern espanyol.

Paral·lelament, una de les raons que va dur Sánchez a convocar eleccions anticipades va ser considerar que el PP patiria un desgast fins al 23-J: fotografies amb Vox i encaixades de mans amb l’extrema dreta. És per això que als socialistes els sorprèn que els populars hagin decidit fer oficial aquest pacte tan d’hora, i estan decidits a utilitzar-ho a favor seu i fer una campanya de desgast al partit d’Alberto Núñez Feijóo; ja que les dues úniques maneres que té el popular d’arribar a la presidència espanyola és a través d’una majoria absoluta o de pactar amb el partit de Santiago Abascal.

Consideren, des de les files socialistes, que pactes d’aquest tipus mobilitzaran el votant d’esquerres. Serà una campanya de polarització de petició del vot útil. De fet, fonts de La Moncloa celebren que Yolanda Díaz hagi aconseguit absorbir les formacions que se situen a l’esquerra del PSOE, per tal de no tirar vots a les escombraries, però afirmen que l’únic vot útil en aquestes eleccions és aquell que estigui dirigit als socialistes.