Mentre PP i Vox encara negocien la composició del govern al País Valencià, els partits de dreta i extrema dreta han signat aquest dijous un acord de govern de coalició per a l'ajuntament de Burgos: la candidata popular, Cristina Ayala, es convertirà dissabte en la primera alcaldessa dona de la història de la ciutat castellanolleonesa i el representant de Vox, Fernando Martínez-Acitores, serà vicealcalde. L'acord signat detalla l'estructura municipal amb fins a tres regidories per als ultres, entre elles àrees de seguretat ciutadana, cultura i educació. El document ha estat rubricat per la mateixa Cristina Ayala i per Martínez-Acitores, acompanyats dels presidents provincials del PP, Borja Suárez, i de Vox, Iñaki Sicília.

Segons l'acord, el PP assumirà les regidories de Foment, Vies Públiques i Mobilitat; Medi Ambient, Sanitat i Aigües; Hisenda, Patrimoni i Contractació, la Gerència de Serveis Socials i Participació Ciutadana; i Personal. Dins d'aquestes àrees, Vox assumirà la Regidoria delegada de Llicències, la Societat Municipal Aigües de Burgos i la Regidoria Delegada de Família. Per part seva, Vox assumeix les regidories de Seguretat Ciutadana, Districtes i Digitalització, Ocupació, Indústria, Comerç, Consum i Innovació; Cultura i Educació. En aquestes àrees, els populars ostentaran les regidories delegades d'Indústria, Turisme i Festejos

Pla contra l'okupació, rebaixes d'impostos i perspectiva "de família"

El pacte de govern signat gira entorn de projectes pendents a la ciutat, i altres nous com la construcció d'un mercat, un recinte firal permanent, un nou viari que connecti amb l'Hospital del Rey, un nou centre cívic en l'oest de la ciutat o la reducció de la zona de baixes emissions. Així mateix, inclou la recuperació de l'oficina de congressos, la implantació d'un sistema de qualitat total a l'Ajuntament i l'aprovació d'un pla contra l'okupació. D'altra banda, fixa com a eix l'elaboració d'un Pla Integral de Suport Econòmic, Social i Cultural a la Família, amb especial atenció a la natalitat, i la incorporació de la perspectiva de família en la gestió i normativa municipals. Altres compromisos són l'estudi de les rebaixes d'impostos i taxes; impulsar bonificacions que incentivin la implantació, conservació i transmissió de negocis; completar la plantilla de la Policia Local i l'elaboració d'un Pla de Seguretat Ciutadana.

Victòria del PSOE el 28-M

En les eleccions municipals del passat 28 de maig, el PSOE va ser la força més votada, amb 12 regidors. La victòria socialista va ser enfront dels 11 regidors del PP i els 4 de Vox, però els partits de dreta i extrema dreta han acordat pactar per formar un govern de coalició i "treure Burgos de la paralització socialista", segons han indicat en el comunicat elaborat per presentar l'acord.