El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha defensat el pacte entre el PP i l'extrema dreta per formar govern al País Valencià: "Crec que el que hauria de preocupar més són els acords amb formacions com Bildu. Els militants de Vox no han matat ni segrestat ningú", ha dit Fernández aquest dijous en una entrevista a RTVE.  El líder dels populars a Catalunya, tot i que admet que el discurs de Vox en matèria d'immigració no li agrada, assegura que no està preocupat per la imatge que dona el PP amb el pacte de govern. Fernández ha assegurat que el "gruix del programa" pactat al País Valencià és del PP i és "impecable en termes democràtics".

🔴 PP i Vox es reparteixen el 'pastís': una vicepresidència i dues conselleries per als ultres valencians

Segons ha defensat Fernández, un soci gran pot arribar a acords amb formacions més petites, però el gruix del programa ha de ser "del partit gran". Una premissa que, per Fernández, no s'ha donat en el cas del govern de coalició a l'Estat. El líder popular assegura que Podem ha imposat al PSOE determinats aspectes, com "en matèria de feminisme". El líder popular també ha aprofitat per atacar el PSOE per haver fet "pràcticament un cordó sanitari" contra el PP en negar-se a arribar a acords al conjunt d'Espanya, després de les municipals i autonòmiques del 28-M. "Si el mateix PSOE diu que no, que després no es queixi", ha assenyalat el dirigent. El president del PPC està d'acord amb la filosofia que governi la llista més votada, però "sempre que tothom ho compleixi". En aquest sentit, ha defensat que, com que "el PSOE no ho compleix", després no poden demanar als populars que ho facin. "Si no, seríem una mica rucs", ha dit. 

Negociació amb Collboni (PSC) per Barcelona

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, el dirigent del PP català ha confirmat que el líder dels populars a la capital catalana, Daniel Sirera (PPC), i el candidat del PSC, Jaume Collboni, estan parlant per intentar arribar a un "acord sensat". "Estic segur que nosaltres estarem a l'alçada i espero que Collboni també", ha afegit. Fernández ha defensat que "tothom ha de cedir una mica" i ha afirmat que per al PP fer alcalde algú del PSC "no és un plaer". Així i tot, creu que cal un "govern constitucionalista" a la capital catalana per "evitar el risc que Waterloo governi Barcelona"

Una vicepresidència i dues conselleries per a Vox

Tot i que les negociacions al País Valencià encara continuen, ja s'ha confirmat que Vox tindrà tres de les deu carteres del futur Govern valencià de coalició amb el Partit Popular, una vicepresidència i dues conselleries, segons han confirmat a EFE aquest dijous fonts coneixedores de l'acord. Després que el PP i Vox aconseguissin el dimarts un principi d'acord per a governar la Generalitat i treure el govern a la coalició d'esquerres PSPV-Compromís-Podemos, representants de tots dos partits van mantenir aquest dimecres la primera reunió per a començar a desenvolupar aquest pacte i treballar en el programa de govern, que estarà format per 50 punts. Encara que les negociacions s'han centrat principalment en el programa de govern, sí que s'ha posat sobre la taula quina seria la proporció de cada partit en el futur Executiu de la Generalitat que presidirà el popular Carlos Mazón. Les reunions de l'equip negociador prosseguiran aquest dijous amb l'objectiu de poder concloure el programa de govern conformat per mig centenar de punts.

El PP va obtenir més de 860.000 vots en les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig, i, per tant, comptarà amb set carteres —a més de la Presidència, ja s'ha confirmat que tindrà les conselleries d'Educació i de Sanitat—, mentre que Vox, que va aconseguir més de 300.000 vots, tindrà una vicepresidència i dues conselleries encara no especificades.