La llei d’eutanàsia continua el seu camí al Congrés dels Diputats. El passat febrer va superar el primer pas, la presa en consideració de la cambra baixa, amb només el vot en contra del PP i Vox. Aquest dijous s’han debatut i tombat les esmenes a la totalitat presentades per aquestes dues formacions. Segons el CIS hi ha un ampli suport social a legislar en aquest àmbit, de fins al 70% dels espanyols, fins i tot entre els qui es declaren catòlics. La dreta i l’extrema dreta ha tornat a convertir el debat en agre, fent servir expressions com “suïcidi assistit”.

Així, en les votacions d'aquest dijous al Congrés dels Diputats, el PP i Vox s'han quedat sols votant-se les seves esmenes. Excepte Navarra Suma, la resta de formacions les han tombades. El marcador final: 146 vots a favor, 203 en contra i una abstenció.

L'extrema dreta ha optat per un to molt exacerbat i crispat. La diputada de Vox, María Ruiz Solás, ha arribat a qualificar-la de "llei de la mort". La parlamentària ultra ha acusat el govern espanyol de “pretendre convertir en una prestació sanitària el que no és una altra cosa que matar una persona”. I ha sentenciat: "Vostès, senyors del govern, amb aquesta llei convertiran els nostres metges en botxins". Amb un to una mica més calmat, el diputat José Ignacio Echániz ha defensat que cal impulsar abans els tractaments pal·liatius, els drets per a un “tractament del dolor”.

L'encarregada de donar-los resposta, des del banc del PSOE, ha estat Maria Luisa Carcedo, exministra de Sanitat, que s'ha arribat a preguntat "per què li costa tant a la dreta empatitzar amb el dolor de les persones i amb els valors i la ideologia dels altres". Es tracta, ha conclòs, d'un "dret humà".

"Resposta jurídica i garantista"

D'arribar fins al final del trajecte parlamentari, Espanya es convertiria en el cinquè estat europeu que dona cobertura legal a l'eutanàsia. En l’exposició de motius, la proposició de llei planteja donar “una resposta jurídica, sistemàtica, equilibrada i garantista a una demanda sostinguda de la societat actual com és l’eutanàsia”. La proposició de llei contempla els requisits dels sol·licitants, el procediment per a demanar i rebre la prestació així com les garanties del Sistema Nacional de Salut.

En base a aquesta llei, l’eutanàsia podria sol·licitar-la “tota persona major d’edat i en plena capacitat d’obrar informada i que es trobi en els supòsits de malaltia greu i incurable o de malaltia greu, crònica i invalidant causants d’un patiment físic o psíquic intolerables. La norma remarca que ha de tenir almenys residència espanyola i ser “capaç i conscient” quan ho demana. Hauran de passar per dos metges diferents.