La relació entre el PP i Vox a les Illes Balears trontolla. Entre les dues formacions ha esclatat una crisi per la qüestió lingüística. Un dels punts de desacord, segons ha transcendit aquest divendres al vespre, és que Vox vol que es puguin posar multes de fins a 100.000 euros per incompliment de l'ús del castellà.

La crisi ha esclatat per l’oficina de drets lingüístics que els ultradretans pretenen imposar a les Balears. Aquesta nova oficina ha de substituir l’actual, fet que estava previst en l’acord entre les dues formacions, que va facilitar que el PP arribés a formar govern. El portaveu del govern popular, Toni Costa, ha assegurat aquest divendres que “incomprensiblement” Vox va presentar la proposta per crear la nova oficina “sense haver pactat el text” i sense avisar-los. Un text sobre el qual, segons recull l’agència ACN, ha manifestat: “No ens agrada ni poc ni gens”, és per això que ha demanat als de Santiago Abascal que el retirin sota l’amenaça que, si no, es veuran obligats a "presentar una multitud d’esmenes”.

El PP diu que vol complir l'acord amb Vox

Costa ha afirmat que el PP està format per "gent de paraula" i que, per tant, la seva intenció és complir l'acord de legislatura amb Vox, però alhora ha subratllat que la proposta dels d'ultradreta no és l'adequada, perquè "envaeix competències", té un preàmbul que no agrada als populars i un règim sancionador "que no treu cap a res".

Per això el PP ha instat Vox a retirar el text i ha subratllat que el partit de la presidenta de les Balears "ha estat sempre i seguirà estant amb l'Estatut d'Autonomia i amb la defensa i la normalitat de convivència de les dues llengües oficials que tenim a les Illes, la pròpia, el català, i l'altra llengua oficial, el castellà".

Multar per afavorir el castellà

El text obliga de facto totes les administracions balears a escriure en castellà la seva documentació, i no només en català. Alhora inclou un règim sancionador que preveu multes de fins a 100.000 euros per incompliment de l'ús de l'espanyol.

Segons es llegeix al text, "l'abandó i desterrament del castellà ha arribat a tal punt que pràcticament totes les institucions de les Illes, tots els escrits, normativa, comunicacions i informacions exigeixen l'obligació d'utilitzar el català i, per extensió, la impossibilitat o, almenys, àmplies limitacions per utilitzar el castellà".

El pacte entre PP i Vox que va permetre Prohens arribar al govern preveu que l'oficina estigui en mans dels d'ultradreta.

En una nota de premsa difosa aquest dijous, Vox afirmava que la missió de l'oficina és "defensar la llibertat d'ús i opció lingüística" i "fomentar la protecció tant del castellà com de les modalitats lingüístiques de les diferents illes, que des de fa més de 30 anys pateixen l'aplicació d'una normativa pancatalanista".