L'acord d'investidura entre el Partit Popular i Vox a les Illes Balears incloïa, entre altres qüestions, l'objectiu d'acabar amb la "imposició lingüística" del català i garantir "el dret a escollir" la llengua vehicular en l'ensenyament. Tanmateix, la llengua ha estat motiu d'enfrontament constant entre els dos partits de l'executiu, fins al punt que aquest dilluns, les desavinences han frustrat l'aprovació de la proposta del sostre de despesa, fet que deixa enlaire la tramitació dels pressupostos. 

El PP gira l'esquena a Vox en matèria lingüística

Vox va presentar fa dues setmanes una proposició no de llei (PNL) per implementar la lliure elecció de la llengua, castellà o català, en les primeres etapes educatives, Infantil i Primària, durant el pròxim curs escolar, 2024-2025, i per estendre-ho a secundària i batxillerat en el següent curs, 2025-2026. Des del PP van advertir que no hi estaven d'acord amb la proposta i que presentarien esmenes a la PNL, i així ho van fer.

Els populars van plantejar eliminar la immersió lingüística en el "primer ensenyament" i estendre la mesura a la resta d'etapes al final de la legislatura, és a dir, cap a l'any 2027. Tanmateix, aquest dimarts, poc abans que es votés la proposició al Parlament, el PP ha intentat presentar noves esmenes en les quals proposava implementar la mesura en els cursos fins als 8 anys, i estendre-ho a la resta de cursos a partir del curs 2025-2026. Sigui com sigui, aquestes esmenes no han estat admeses per haver-se presentat a últim moment, i per això, el PP s'ha abstingut i la PNL no ha tirat endavant. 

Vox es venja i vota 'no' al sostre de despesa enmig d'un debat de tensió 

Els ultradretans, molestos per la manca de suport del PP a la seva iniciativa, s'han venjat més tard en votar 'no' a la proposta del sostre de despesa dels populars. Aquesta fixava en 6.365,5 milions d'euros la despesa per al 2024, un 7,03% més alt —418 milions d'euros més— que la xifra del 2023.

La sessió parlamentària ha estat una de les més tenses des que va assumir el nou govern, i no pels retrets entre oposició i executiu, sinó perquè PP i Vox s'han tirat els plats pel cap. El vicepresident del govern i conseller d'Hisenda, Toni Costa, i la presidenta de Vox, Patricia de las Heras, han estat els protagonistes de la batussa. 

"Pensava que teníem un acord", ha afirmat Costa, que ha assenyalat que la proposta del sostre de despesa no incompleix cap punt de l'acord amb Vox. "Si ens diu quina part s'ha incomplert, digui-ho i ho acceptaré", ha asseverat. De las Heras ha etzibat a Costa que a Vox "no se li pot atribuir cap incompliment" de l'acord d'investidura, en el qual, ha recordat "s'incloïa la llibertat dels pares a triar la llengua d'escolarització dels seus fills". En aquest sentit, ha recordat al PP que "han tingut l'oportunitat de votar a favor de la PNL", i els ha advertit que "és molt important complir amb la paraula donada".