Les Corts de l'Aragó han derogat aquest dijous la llei de memòria democràtica aragonesa, aprovada el 2018 sota el govern del socialista Javier Lambán. La proposta de derogació, impulsada per PP i Vox, ha tirat endavant amb el vot de les dues formacions dretanes, que en suma tenen majoria absoluta al ple autonòmic. També amb el vot favorable de l'únic escó amb el qual compta el centredretà Partit Aragonès (PAR). Aquesta derogació formava part de l'acord de govern al qual van arribar PP i Vox després de les eleccions del maig de 2023, que va alçar el 'popular' Jorge Azcón a la presidència aragonesa en coalició amb la formació ultradretana. Així i tot, Azcón no ha estat present en el ple d'aquest dijous.

L'oposició ha condemnat en bloc la derogació de la llei i han lamentat que s'hagi tirat endavant sense debat ni consens entre les diferents formacions de l'arc parlamentari, sinó a través de la majoria absoluta dretana i pel procediment de lectura única. PSOE, la Chunta Aragonesista (CHA), Aragón-Teruel Existe, Podemos i Esquerra Unida, que han presentat nombroses esmenes sense èxit, han votat en contra. Però, en suma, només tenen 32 escons, davant dels 35 del PP i Vox. Amb un total de 67 escons a les Corts, la majoria absoluta està en 34.

El diputat socialista Daniel Alastruey ha retret a PP i Vox que "han utilitzat mètodes legislatius de piconadora". "Tot el treball de consens que es va fer per a tirar endavant la llei se'n va a les escombraries. No han volgut reformar la llei, l'han volgut derogar", ha assenyalat el portaveu del PSOE. Alastruey ha lamentat que les formacions dretanes "han intentat tergiversar" una llei que, defensa, "igualava totes les víctimes" i que ara situa l'Aragó en la "trista i curta llista" d'autonomies que no tenen una llei de memòria democràtica pròpia, juntament amb Madrid, Galícia i Múrcia (totes governades pel PP). 

Per la seva part, el portaveu de l'esquerrana CHA, José Luis Soro, ha titllat la votació d'aquest dijous com un "èxit rotund de Vox" i ha retret al PP que hagin votat avui justament el contrari del que van votar fa cinc anys, quan es va aprovar la llei de memòria democràtica de l'Aragó. Totes les esmenes que ha presentat la CHA contra la derogació de la llei, fins a 85, han estat tombades per PP, Vox i el PAR. 

Marín (PP): "De veritat som incapaços de superar el que va passar fa cent anys"

Per contra, el portaveu de Vox, Santiago Morón, ha defensat que la llei de memòria democràtica de l'Aragó, "com la resta de lleis de memòria, no deixa de ser una eina política d'agitació social" que ha estat "dissenyada per a enfrontar els espanyols en el  s.XXI". Per la seva part, la portaveu del PP, Ana Marín, ha retret a l'oposició que són "incapaços de superar el que va passar fa cent anys". Finalment, Marín ha conclòs assegurant que no entrarà "en debats de l'any 36" i que la seva tasca serà "igualar totes les víctimes".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!