Els resultats de les proves PISA, que s'han donat a conèixer aquest dimarts, mostren una greu davallada de resultats en bona part de les proves a Catalunya. Per justificar aquests resultats, el govern ha afirmat que aquests mals resultats es deuen, en gran manera, als "nouvinguts" i la immigració. Després de les explicacions oferides pel Govern, el Partit Popular també ha acusat l'executiu de Pere Aragonès de justificar de manera "xenòfoba" els resultats educatius de Catalunya al darrer informe PISA.

"Exigim una rectificació per part del Govern d'ERC amb la mateixa intensitat que ens agradaria conèixer l'opinió del govern de Sánchez sobre aquestes manifestacions", han indicat fonts del PP poc després que el secretari de Transformació Educativa de la Generalitat vincules els mals resultats de Catalunya a l'estudi a una "sobre representació" de l'alumnat immigrant a les proves. "La responsabilitat no és dels estudiants sinó dels que dissenyen les polítiques educatives", apunten des del partit d'Alberto Núñez Feijóo.

Des del PP afirmen que l'únic precedent "xenòfob" que "competeix en intensitat" amb les declaracions sobre l'informe PISA està als escrits on l'expresident Quim Torra qualificava els espanyols com a "bèsties tarades". "Aquests són els socis de Pedro Sánchez i als quals el govern espanyol concedeix la potestat d'escollir un àrbitre que intervingui entre Espanya i una de les seves comunitats", lamenten. Segons els populars, els únics culpables que els alumnes catalans se situïn a la cua del rendiment a Espanya i dels països de l'OCDE en matemàtiques, lectura i ciències són "els partits independentistes i el govern socialista". Els primers, per aplicar una política educativa "que s'ha caracteritzat per la immersió lingüística" i els segons per la denominada "Llei Celáa" que, segons el PP, "castiga la cultura de l'esforç i permet passar de curs amb assignatures suspeses".

En el mateix sentit que el partit Popular s'ha expressat CCOO, que també ha considerat que les explicacions que ha oferit el Govern és "totalment inadequades". "Des de la Federació d’Educació de CCOO rebutgem enèrgicament les lamentables declaracions d’alts càrrecs del Departament d’educació que han fet recaure en la població immigrada els resultats obtinguts en l’informe PISA que hem conegut avui", resa un comunicat. Des del sindicat vinculen els mals resultats en les proves PISA a la "manca d’inversió, ràtios inacceptables i una legislació inadequada" i destaquen que han arribat molts alumnes nouvinguts "en zones de vegades econòmicament i socialment desafavorides i no s’han posat els recursos suficients per atendre aquest alumnat".

Els sindicats creuen que els mals resultats es deuen a la manca de recursos i inversió en Educació

Els sindicats no accepten l'argumentari desplegat pel Govern per justificar la davallada en els resultats educatius i els vinculen a la manca de recursos i d'inversió educativa. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha lamentat que l'escola inclusiva quedi altre cop "en dubte" després que Educació hagi atribuït els resultats a la "sobre representació" d'immigrants en les proves competencials. Segons ella, el problema és que no s'han aportat els recursos necessaris. Per a Xavier Massó, secretari general del sindicat Professors de Secundària, "el que està fallant no és ni la pandèmia ni el creixement d'immigrants" sinó "el model educatiu que s'està implementant". Les organitzacions reclamen un canvi de model i millors condicions laborals. I és que, per als sindicats, una cosa va vinculada amb l'altra, ja que els recursos afecten àmbits com les ràtios, l'estabilitat de les plantilles o l'escola inclusiva.