Aquest és el quart diumenge que la guerra a Ucraïna ocupa la majoria de portades que trobem al quiosc. La guerra i l’efecte que tenen en el nostre dia a dia protagonitzen les primeres pàgines d’aquesta jornada en què ens han robat una hora de son i de llum. Un conflicte bèl·lic que ha fet passar a segon terme qüestions tan rellevant com la crisi més gran viscuda pel principal partit de l’oposició a Espanya, amb la defenestració del seu president, Pablo Casado, que en un tres i no res va ser fulminat. Ja ningú no se’n recorda del jove que va pretendre convertir-se en el fuet del govern de Pedro Sánchez i que va ser abandonat pels seus sense pietat.

Aquest diumenge, però, el PP ha ressuscitat. El Mundo i La Razón escalfen motors de cara al XX Congrés Nacional del PP que se celebrarà el cap de setmana que ve a Sevilla i on Alberto Núñez Feijóo serà elevat, ara sí, a líder indiscutible del partit amb el permís, sembla que sí, d’Isabel Díaz Ayuso. Això sembla si ens creiem el que assegura la nova lideressa del PP de Madrid en una entrevista a El Mundo, on afirma sense embuts que “la política d’adults arriba al PP en el millor moment”, llençant una vegada més una pulla al seu etern rival Pablo Casado, amb qui van coincidir a les Nuevas Generaciones del PP. Segons la madrilenya, el que li va passar a Casado no va ser culpa seva (“hi havia malestar al partit des de feia temps”) i assegura que les bases estan desitjant ajudar el futur nou president per sortir d’aquests quatre anys de malson. Malson pels quatre anys amb Casado de president? Per quatre anys de govern de Pedro Sánchez?

'Talante? Feijóo

Precisament al president del president espanyol es refereix el flamant futur president del PP des de les pàgines de La Razón, amb aquell talante d’home tranquil i d’ordre que l’ha fet valedor, ara si, de la confiança del seu partit. Feijóo, en aquests moments de crisi, lluny de la confrontació s’ofereix per donar suport al govern del PSOE i UP "per ajustar la despesa política i burocràtica" (?). Què hi ha de les grans reformes pendents, com les del poder judicial? D’això, per ara res. Ni una paraula tampoc a l’aval donat al PP de Castellà-Lleó per permetre l’entrada, per primer cop, de l’extrema dreta de Vox en un govern. Això sí, molt i molt talante en clau interna: floretes per a Díaz-Ayuso, no sigui que la lideressa se li giri en contra ("la seva reacció va ser humana “i des del punt de vista polític no té contestació" (?)) i deixar clar que la seva presidència no serà d’anar preguntant qui és amic i qui no ho és (“al PP no hi sobra ningú”). Veurem com li va a l’encara president de la Xunta de Galícia, perquè el PP no és, ni de bon tros, una bassa d’oli. Com bé ja sap Feijóo, que fins ara s'havia mantingut ben allunyat del carrer Génova.

larazon

elmundo

elpais

abc

elperiodico cat

lavanguardia

elpunt avui

ara