El PP aprofitarà que té majoria absoluta al Senat per reprovar la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per les seves crítiques al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, a qui ha acusat de tenir "tendència" a pronunciar-se "sempre en una mateixa direcció i en moments polítics sensibles". Els populars, que han sortit en tromba aquest divendres contra les declaracions de Ribera, consideren "d'extrema gravetat" que Ribera hagi insinuat que el jutge es mou seguint motivacions polítiques després que aquest hagi insistit a considerar "terrorisme" la causa del Tsunami Democràtic. Així mateix, a banda de la reprovació, el PP també forçarà la compareixença de Ribera al Ple del Senat "perquè expliqui les polítiques de la seva vicepresidència i del seu departament ministerial".

Tota la cúpula del PP ha censurat les acusacions de Ribera, i ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez que la "desautoritzi" i "rectifiqui" les seves paraules. Per als populars, aquest "atac" contra el Poder Judicial té com a objectiu "protegir" Carles Puigdemont i suposa una "irresponsabilitat absoluta". En aquest sentit, el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha retret a l'executiu que assumeixi com a propi "l'argumentari de Puigdemont i Otegi contra l'estat de dret". La secretària general del PP, Cuca Gamarra, s'ha mostrat indignada pel fet que l'executiu "assumeixi que a Espanya els jutges prevariquen". 

La Moncloa esmena Ribera

Alguns ministres del govern espanyol han recolzat les paraules de Ribera. El ministre de Transports, Óscar Puente, ha assegurat que tant el PSOE com l'executiu "té molt de respecte pel poder judicial", però ha coincidit amb la vicepresidenta tercera que "crida l'atenció que cada vegada que hi ha un debat públic sobre aquests temes es produeixi una resolució del jutge". La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, també s'ha mostrat d'acord que "hi ha algunes resolucions judicials que sembla que de vegades coincideixin en temps de rellevància política". 

Tanmateix, davant les crítiques de l'oposició, altres membres de l'executiu s'han afanyat a deixar clar que respecten les decisions judicials. Així, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha defensat que "els jutges espanyols són independents i actuen sempre sotmesos a l'imperi de la llei", i el ministre d'Agricultura, Luis Planas, també ha assegurat que l'actuació d'un jutge "està sotmesa a regles i procediments" que el govern d'Espanya "respecta plenament". Des de la Moncloa també han intentat suavitzar les declaracions de Ribera i han assegurat que respectaran la decisió que prengui l'Audiència Nacional sobre el cas Tsunami. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!