L'Audiència Nacional ha sortit al pas dels retrets de la defensa de Josep Lluís Alay, que encapçala l'advocat Gonzalo Boye, contra el jutge Manuel García-Castellón, a qui ha acusat d'utilitzar el cas Tsunami per atacar els acords tancats entre el PSOE i Junts per impulsar la llei d'amnistia. En una interlocutòria comunicada aquest divendres, l'Audiència respon obertament que són "absolutament rebutjables" les al·legacions formulades sobre l'existència d'"una pretesa motivació política" rere les darreres resolucions del jutge. El tribunal desestima així al recurs d'apel·lació presentat per Alay, responsable de l'oficina del president Carles Puigdemont, contra una resolució del jutge del 27 de novembre en què reclamava més informació a diferents organismes oficials per avalar la decisió d'investigar el cas Tsunami com a terrorisme.

La resolució de l'Audiència rebutja que les darreres decisions del jutge García-Castellón, com la del 6 novembre en què imputa Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, junt amb deu persones més per terrorisme, siguin com una "resposta judicial a l'acord d'investidura entre els partits polítics PSOE i Junts per Catalunya i a la proposició de llei d'amnistia presentada pel grup parlamentari del PSOE". 

Pendents del terrorisme

Amb tot, els magistrats de la Sala Penal, presidida per Alfonso Guevara, subratllen que aquesta resolució "en res afecta els recursos d'apel·lació" formulats davant la decisió del jutge del sis de novembre d'investigar el cas Tsunami pel delicte de terrorisme. La Fiscalia s'ha posicionat en contra d'aquesta resolució i reclama que la investigació de Tsunami s'emmarqui en un delicte de desordres públics, i que es deixi fora del cas tant el president Puigdemont com la major part dels dirigents i càrrecs polítics investigats. Totes les defenses s'han adherit a aquesta petició. 

Si finalment l'Audiència Nacional acorda que no hi ha indicis suficients per continuar la investigació de Tsunami per terrorisme, la causa s'hauria de derivar als jutjats de Barcelona o on van passar els fets, com ara la protesta a l'aeroport del Prat. Així ho ha reclamat des del principi Benet Salellas, advocat de l'empresari encausat Oriol Soler i del directiu d'Òmnium, Oleguer Serra, que alhora insisteix que no han comès cap delicte. Tots dos investigats van ser els primers a denunciar les irregularitats del magistrat.

Jutge crític amb la Fiscalia

Paral·lelament a la resolució de l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem ha de resoldre també si investiga el president Puigdemont per la causa de Tsunami pel seu aforament com a diputat del Parlament Europeu. Aquest dijous, el jutge García-Castellón, en una resolució, ha estat molt crític amb la Fiscalia per no donar suport a la seva tesi del terrorisme i s'ha refermat a enviar una exposició raonada perquè l'al tribunal assumeixi la causa de Tsunami. Només donen suport al jutge les acusacions populars de Vox i l'associació Dignidad y Justícia, vinculada al PP, Societat Civil Catalana, que s'han presentat a darrera hora en la causa, com també dos agents de la policia espanyola ferits a Barcelona en les protestes contra la sentència del Procés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!