El PP ha registrat la marca 'Espanya Suma' seguint la fórmula feta servir a Navarra, on va crear Navarra Suma mitjançant un pacte amb UPN i Ciutadans, i també ha inscrit unes altres 16 marques adaptant aquesta denominació de la Comunitat Foral a cada una de les restants autonomies.

Segons han confirmat a Europa Press fonts de la direcció nacional del PP, els populars van donar aquest pas per formalitzar el nom que podria tenir una futura coalició electoral amb altres forces com Ciutadans o formacions d'àmbit territorial. En anteriors convocatòries generals ja van firmar coalició amb el Foro Asturias i amb el Partit Aragonès.

No hi ha avenços, però "per si de cas"

Des del PP català, on la fórmula triada és Catalunya Suma, s'ha explicat que, encara que no hi ha avenços en una negociació amb possibles socis, es vol tenir preparat el terreny "per si de cas". "La negativa de Cs impedeix que sigui una realitat, però cal tenir-la preparada per si es dóna una convocatòria electoral", expliquen les fonts 'populars' consultades.

El registre de la marca per a cada comunitat es va fer a finals de juliol de forma coordinada amb la direcció nacional. Des de la Secretaria General van voler fer aquest pas per assegurar-se el domini d'una marca que havia donat bons resultats electorals a Navarra.

En el cas de la Comunitat Foral, la formació principal de la coalició va ser UPN ja que el PP ha tingut poca presència en les institucions forals i Ciutadans, cap. A Catalunya, per contra, la situació és diferent i és el partit d'Albert Rivera qui parteix d'una posició hegemònica. I en altres comunitats la situació es complica amb formacions d'àmbit territorial o amb Vox molt implantat.

La necessitat d'assegurar-se el senat

Tret d'en Navarra, de moment l'aliança no ha prosperat. El PP va defensar la suma de forces amb Ciutadans per al Senat en les passades eleccions generals per evitar que la divisió del vot restés escons a ambdós partits presentant-se per separat, per efecte de la llei electoral, però no hi va haver acord i ambdós partits van competir entre ells i amb Vox, la qual cosa va facilitar la majoria absoluta del PSOE a la Cambra Alta.

Davant de la possibilitat que es repeteixin els comicis i que el PP insisteixi en aquesta estratègia, des de Ciutadans es nega qualsevol possibilitat de fondre la seva marca en la d'Espanya Suma o una altra marca similar.

En una recent entrevista amb Europa Press, el secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas, va subratllar que Cs representa una alternativa diferent al PP, "reformista i profundament regeneradora", descartant d'aquesta manera una possible aliança electoral a l'estil de Navarra Suma.