El Partit Popular n'ha tret profit a la polèmica pels tancs en mal estat que Espanya no va poder enviar a Ucraïna, una cosa que va causar molta decepció en el govern de Volodímir Zelenski, i ha aprofitat l'ocasió (dies després que saltés la notícia del fracàs del ministeri de Defensa) per criticar el govern espanyol i el seu president, Pedro Sánchez. Concretament, han assegurat que l'Executiu ha convertit Espanya en la "riota internacional" a compte de l'enviament fallit a Ucraïna, per estar en una situació "absolutament lamentable". Així ho ha fet el portaveu adjunt del PP al Senat, José Antonio Monago, en una bateria de preguntes registrades en el Senat sobre l'ajuda d'Espanya a Ucraïna en el marc de la invasió russa, en la qual els populars qüestionen el govern espanyol si creu que és "positiu per a la bona imatge" del nostre país el que ha passat amb els tancs.

Decepció a Ucraïna amb Espanya

A més, el PP pregunta a l'Executiu per què la ministra de Defensa, Margarita Robles, digués a l'agost que els tancs oferts estan en una "situació lamentable" si al juny es va dir que estaven en estat d'"hibernació" i com valora que Portugal hagi enviat blindats de transport de tropes i Espanya no hagi enviat cap vehicle blindat. Des del mateix govern ucraïnès han lamentat la falta d'ajuda procedent d'Espanya, malgrat les promeses de Pedro Sánchez, i han apuntat que els portuguesos han estat molt més generosos malgrat ser un país més petit.

En aquest context, demanda conèixer si alguns membres del Govern han intervingut perquè no s'enviï armament pesat a Ucraïna, en el marc de les crítiques contra aquesta possibilitat per ministres d'Unidas Podemos. A més, els d'Alberto Núñez Feijóo volen saber com s'ha ofert el Ministeri de Defensa per a la formació de tancs ucraïnesos a Espanya després de constatar l'estat en el qual hi havia els Leopard que se'ls hi havia ofert. Així mateix, pregunta per la raó "tàctica o logística" té el fet que l'Executiu enviï 40 camions militars a Polònia via marítima, descarregar a la frontera i ordenar la seva tornada cap a Espanya.

Més material per passar l'hivern

El grup parlamentari popular en el Senat també s'ocupa d'un altre tipus d'ajuda a Ucraïna i pregunta al Govern quin material d'abric preveu enviar al país davant d'un previsible hivern "molt dur", després de conèixer la promesa de Robles, i si quan la ministra diu que remetrà roba d'abric "dins de les nostres possibilitats" es refereix al mateix que ha succeït amb els tancs

El PP ha al·legat que Espanya és el cinquè país de l'OTAN que menys ajuda militar ha donat a Ucraïna per a la seva defensa davant de la invasió de Rússia, la qual cosa condueix a una "imatge negativa" davant les autoritats ucraïneses i de la resta dels socis de l'Aliança Atlàntica, "que han fet un major i compromès esforç de solidaritat".