Gesticulació rere gesticulació fins que l’amnistia arribi al Butlletí Oficial de l’Estat. El PP fa una nova maniobra per boicotejar i dilatar la tramitació de la llei d’amnistia i no aclareix ara quan es convocarà el ple del Senat que ha de debatre-la i aprovar el vet que han presentat els populars (i que s’aprovarà amb la seva majoria absoluta). Aquesta és la denúncia de Sara Bailac, portaveu d’ERC al Senat, que ha lamentat que el PP s’hagi negat a incloure el debat de la proposició de llei al ple previst i convocat pel 7 i 8 de maig i, en canvi, hagi fet “aparèixer per sorpresa” i sense donar explicacions un ple extraordinari el dimarts 14 de maig. Aquella setmana no estava prevista cap sessió plenària perquè el 15 de maig és festiu a Madrid. Des d’ERC, donen per fet que l’amnistia es debatrà aquell dia, tot i que fonts del PP al Senat expliquen a ElNacional.cat que encara no està decidit si portaran el vet a l’amnistia el 14 de maig.

La Junta de Portaveus del Senat és l’encarregada de dissenyar l’ordre de dia de cada ple. I avui ha començat a dibuixar l’esborrany de l’ordre del dia del ple del 7 i 8 de maig. Aquí hi ha una primera anomalia, ja que la pràctica parlamentària mostra que la setmana prèvia a unes eleccions, encara que siguin autonòmiques, se solen deixar lliure d’activitat parlamentària, tant al Congrés com al Senat. Així va passar, per exemple, en els casos de Galícia i del País Basc. Ara bé, Bailac ha explicat que el PP “no ha volgut incloure la votació de l’amnistia” al ple i ha reprovat que “no hi ha excuses ni raons” perquè això no sigui així, ja que la ponència està convocada pel 6 de maig. La Cambra Alta té temps fins al dijous 16 de maig per pronunciar-se sobre la llei d’amnistia.

ERC ha sol·licitat formalment que sigui el ple ordinari del 7 i 8 de maig el que debati i voti el vet a la proposició de llei d’amnistia. L’escapatòria del PP ha sigut modificar el calendari previst i preveure un nou ple pel dia 14. “Quan Esquerra ha preguntat per aquest ple, el PP s’ha negat a explicar els motius i per què proposa un ple d’un sol dia i s’ha negat a explicar quin serà el contingut”, ha relatat Bailac.

A l’espera de la decisió sobre el xoc institucional amb el Congrés

L’interrogant sobre la data del ple que ha d’aprovar el vet del Senat a l’amnistia se suma al que el PP fa sobrevolar sobre si acudirà al Tribunal Constitucional en el conflicte entre òrgans constitucionals que manté obert amb el Congrés arran de la tramitació de la llei d’amnistia. Després de la resposta que va donar la Mesa del Congrés la setmana passada, el president del Senat, Pedro Rollán, va argumentar a la COPE que la Mesa no té atribucions per una “decisió tan important” i la portaveu del PP al Senat, Alicia García, va reiterar que “la majoria sanchista de la Mesa no val” i assegurava que la resposta de la Cambra Baixa “no té cap mena de validesa”. Ara, fonts del PP no aclareixen en cap cas quin és el recorregut a partir d’ara ni quin serà el següent pas. I repeteixen un mantra: “No descartem res”. De moment, de portes endins, verbalitzen que no han decidit si finalment portaran el conflicte d’atribucions al Tribunal Constitucional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!