El Congrés dels Diputats tanca la porta al xoc institucional que ha impulsat el PP al Senat per la tramitació de la llei d’amnistia. La Mesa de la Cambra Baixa ha aprovat aquest dimarts la resposta a la petició de retirar la proposició de llei: un no rotund. L’òrgan de govern del Congrés, amb majoria del PSOE i Sumar, s'escuda en un informe dels lletrats, que sosté que aquest conflicte entre òrgans constitucionals implica una “clara ingerència al principi d’autonomia parlamentària”, donat que el Senat “no pot assumir funcions de fiscalització del funcionament intern d’altres òrgans constitucionals”, i assevera que “el conflicte plantejat és improcedent” perquè el Congrés “va actuar correctament, exercint la seva pròpia competència”. “El plantejament del conflicte suposaria ​​​​un artifici per evitar complir la seva obligació constitucional i suplantar el Congrés en l’exercici de les seves atribucions”, rebla el dictamen jurídic.

📝 El PP impulsa un xoc institucional entre el Senat i el Congrés per l’amnistia

 

Després de la reunió de la Mesa, el vicepresident primer i diputat del PSOE, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ha animat el PP a acudir al Tribunal Constitucional: “El convidem a fer-ho perquè estem segurs que tot el que hem fet i tot el que s’ha realitzat per part del Congrés és correcte”. Gómez de Celis, que ha avisat els populars que “els pot sortir el tret per la culata”, ha qualificat el requeriment del Senat de “deslleialtat institucional sense precedents en la història democràtica”. A més, ha acusat la Cambra Alta de “tranvestir-se” per “convertir-se en el que no és”, ja que “només el Tribunal Constitucional és el competent per dirimir si algun dels passos fets no compleixen la Carta Magna”.

En canvi, des del PP estripen contra la decisió adoptada per la Mesa. Fonts populars denuncien una “nova arbitrarietat” de la Mesa, donat que consideren que la resposta al requeriment del Senat l’hauria hagut de donar el ple del Congrés. Des del PP, esgrimeixen que la Mesa “s’ha excedit” i “ha envaït competències del ple”, ja que “ha furtat” el debat parlamentari als grups que no tenen representació a l’òrgan de govern de la Cambra Baixa, que s'ha de limitar a qualificar les iniciatives. Per aquest motiu, els populars demanaven que es convoqués un ple extraordinari per aprovar la resposta. Les mateixes fonts del PP lamenten que el que ha fet la Mesa és un “atac intolerable” al Senat.

🔎 L’amnistia condueix al sisè conflicte entre òrgans constitucionals espanyols en 45 anys

 

El Senat “no pot subvertir les atribucions legítimament exercides pel Congrés”

El dictamen jurídic elaborat pels lletrats del Congrés esgrimeix que, “sota l’aparença de la defensa de les seves atribucions”, el Senat “no pot subvertir les legítimament exercides pel Congrés” en el marc del procediment legislatiu. Una pretensió que suposaria “un incompliment directe i evident de la doctrina del Tribunal Constitucional”. Davant la petició del Senat que el Congrés retiri la llei d’amnistia, els lletrats són contundents: “No existeix cap via reglamentària que permeti que la Mesa tingui al seu abast la possibilitat d’acordar la paralització d’una iniciativa legislativa en qualsevol moment de la seva tramitació”. I afegeixen que això “implicaria reconèixer una potestat exorbitant a la Mesa” i és, en conseqüència, una “manifestació de la falta de viabilitat jurídica” del requeriment. El dictamen, que va transcendir ahir, apunta directament a la Mesa, mentre que el PP esgrimeix que és una decisió que hauria hagut de passar pel ple.

📝 El Congrés denuncia la “clara ingerència” promoguda pel PP al Senat i no retirarà la llei d’amnistia

 

Els juristes també consideren “pertinent” instar el Senat a “desistir” de plantejar el conflicte davant el TC i “donar compliment al deure de tramitació” de l’amnistia d’acord amb l'establert a la Constitució. A més, l’informe apunta que el fet de titllar l’amnistia de «reforma constitucional» o de «llei inconstitucional» posa en relleu que “la veritable pretensió del conflicte plantejat és la de procurar un pronunciament sobre la constitucionalitat de la norma per part del Tribunal Constitucional, cosa que no procedeix en aquesta fase del procediment legislatiu”. En aquesta línia, els lletrats denuncien que “l’al·legació de la suposada existència de diferents vicis formals” evidencia que el conflicte plantejat és, en realitat, un recurs d’inconstitucionalitat “encobert i extemporani”.

“La Mesa del Congrés no té la competència per contestar”

La resposta oficial del Senat encara no ha arribat. Tot i això, l’equip del president de la Cambra Alta, Pedro Rollán, va elaborar ahir una nota sobre les informacions que es van publicar després que transcendís l’informe dels lletrats del Congrés. La conclusió és clara: “La Mesa del Congrés dels Diputats no té la competència per contestar el conflicte plantejat pel Ple del Senat”.

La nota, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, sosté que “la resposta al conflicte plantejat pel Ple del Senat l’ha de donar el Ple del Congrés, sense possibilitat de residenciar aquesta funció en cap altre”, donat que a la Mesa li estan excloses les competències que “siguin atribuïdes a un òrgan específic”. L’escrit acusa la Mesa del Congrés d’haver “usurpat a tots els diputats” una competència que “només els correspondria exercir-hi reunits en sessió plenària”. “Qualsevol decisió de la Mesa que impedeixi la legítima manifestació de cadascun dels diputats en l’exercici de les seves funcions representatives seria lesiva del dret fonamental de representació”, conclou.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!