El Partit Popular encén la metxa del conflicte entre òrgans constitucionals per l’amnistia. Els populars han propiciat un xoc de trens entre el Senat i el Congrés arran de la tramitació parlamentària de la llei i, amb 148 vots a favor (els seus), 112 vots en contra i una abstenció (d’UPN), fan que el Senat sol·liciti formalment al Congrés que retiri la iniciativa o anul·li la seva admissió a tràmit. Pel PP és una “obligació ètica, moral i plenament democràtica” davant d’un PSOE que vol que la Cambra Alta romangui “muda i submisa”. Aquest pas és el requeriment previ abans d’acudir al Tribunal Constitucional, tot i que ara el PP no les té totes d’acudir a l’Alt Tribunal. Passi el que passi, la tramitació parlamentària no s’aturarà. En l’escrit que s’ha aprovat, els populars s’aferren a un informe dels lletrats de la Cambra Alta i sostenen que l’amnistia és una “reforma constitucional encoberta” i s’ha tramitat de manera “fraudulenta”. Segons el dictamen jurídic, el fet d’haver elaborat una llei orgànica suposa una “invasió del poder constituent radicat” al Senat, ja que el procediment de reforma constitucional és “substancialment diferent del procediment legislatiu”, especialment pel “pes del Senat en la formació de voluntat de les Corts Generals”. Pel PP, la intenció del PSOE era “rebaixar les majories necessàries per a la seva aprovació”.

📝 El PP impulsa un xoc institucional entre el Senat i el Congrés per l’amnistia

 

L’encarregat de defensar aquest xoc per part del PP ha sigut Antonio Silván, que ha esgrimit que una llei orgànica no pot “alterar, integrar o interpretar abstractament” la Constitució i ha apuntat que l’amnistia “no pertany al poder legislatiu, sinó al poder constituent”. “Si la Constitució no estableix aquesta potestat, no existeix: el silenci de la Constitució no pot servir per emparar una excepcionalitat com l’amnistia”, ha assenyalat, i ha insistit en múltiples ocasions que caldria una reforma de la Carta Magna. Silván ha arguït que el Senat està tramitant l’amnistia a “la força” i “per imposició” i ha defensat que, malgrat això, la Cambra Alta “no s’ha d’aplanar quan les seves competències es veuen perjudicades”.

I ha deixat clar quin ha estat el detonant que els ha dut a aquesta maniobra: el Congrés “s’ha extralimitat en les seves competències”, “ha envaït les atribucions que la Constitució confereix al Senat com a poder constituent” i “ha impedit que el Senat pogués tenir la participació en peu d’igualtat”. “Caminen amb males companyies i se’ls està enganxant: estan entestats que les Corts Generals funcionin com el parlament català del 2017, no humiliïn més l’Estat”, ha conclòs.

🔎 L’amnistia condueix al sisè conflicte entre òrgans constitucionals espanyols en 45 anys

 

D’aquesta manera, el PP ha recollit el guant que li van oferir els lletrats del Senat en l’informe que van elaborar ad hoc sobre la llei d’amnistia. Un dictamen que no és ni preceptiu ni vinculant. El document constituïa un autèntic manual d’instruccions i un detallat full de ruta sobre la manera de plantejar un conflicte entre òrgans constitucionals. Després de la votació d’avui, el Congrés té ara un mes per contestar la petició del Senat. Fonts pròximes a la Mesa de la Cambra Baixa apunten que, malgrat que al principi es decantaven pel silenci, no tenen cap problema a respondre per defensar l’actuació del Congrés i reiterar que tots els procediments han sigut correctes. Posteriorment, el Senat podria presentar un recurs al Tribunal Constitucional que no tindria efectes suspensius. Tanmateix, a hores d’ara el PP no aclareix si arribarà fins al final.

ERC avisa que el PP els quedarà “un Senat i unes institucions a l’altura del betum”

Des de l’independentisme, tant ERC com Junts han plantat batalla contra l’enèsim atac contra l’amnistia. La portaveu republicana al Senat, Sara Bailac ha denunciat que el PP “vol ser jutge i part suplantant el paper del Tribunal Constitucional” i “ha posat en joc l’estat de dret i la democràcia”. Ha advertit els populars que, després de la “instrumentalització” i de “l’ús partidista” de la cambra, els quedarà “un Senat i unes institucions a l’altura del betum” i els ha recriminat que estiguin “disposats a passar totes les línies vermelles per acabar amb l’independentisme retorçant el marc jurídic en detriment del diàleg i el consens parlamentari”. “Assumeixin que en una mica més d’un mes la llei d’amnistia entrarà en vigor, deixin d’embarrar les institucions i no ens facin perdre més el temps amb les seves ocurrències”, ha conclòs.

 

A més, en un escrit registrat ahir a la Mesa del Senat, ERC titllava la maniobra de “filibusterisme parlamentari” encobert en una “aparent preocupació per la legalitat constitucional” i criticava que aquest conflicte és una “falta de respecte per les normes i procediments establerts” que se situa en “les antípodes dels principis de lleialtat institucional i col·laboració entre els òrgans constitucionals”. Els republicans denunciaven que aquesta “tàctica obstruccionista” pretén “imposar un veto polític”, “soscava la confiança en les institucions democràtiques”, revela una predisposició a la confrontació política”, és “contraproduent per al funcionament eficaç del sistema legislatiu” i planteja “seriosos interrogants sobre la salut de la democràcia”.

💬 Sara Bailac (ERC): “El que fa el PP al Senat és soroll, no hi ha res que pugui frenar l’amnistia”

 

Junts demana al PP que “deixi en pau el tràmit parlamentari”

Des de Junts, Teresa Pallarès ha acusat el PP de voler “confondre conceptes jurídics, polititzar la justícia i allunyar-se dels estàndards europeus” i ha recordat que els lletrats del Senat van dir que la Mesa “no pot oposar-se” a la tramitació de l’amnistia “ni trencar la continuïtat del procediment legislatiu” perquè està “reconegut per la mateixa constitució a la qual es remeten constantment”. “Quan aquesta tramitació arribi al final i es publiqui, recorrin al Tribunal Constitucional, però deixin en pau el tràmit parlamentari perquè totes les forces fem el treball polític”, ha conclòs.

 

El PSOE acusa el PP de donar un cop d’estat: “És gairebé un quieto todo el mundo

En nom del PSOE, Francisco Manuel Fajardo també ha sigut molt crític amb la treta del PP. Ha exclamat que no hi ha un conflicte d’atribucions, sinó una “empanada mental” dels dirigents del PP que fan que els senadors actuïn amb “les vísceres i no amb la raó” i ha fet un prec als populars: “No arrosseguin el Senat al ridícul més gran de la seva història, recapacitin i retirin aquesta iniciativa sense sentit perquè, ho dic amb el cor, aquesta cambra no s’ho mereix”.

 

El socialista ha qualificat la iniciativa de ser un “autèntic disbarat” i gairebé un “quieto todo el mundo” (en al·lusió al 23-F), ha arguït que respon al “conflicte” que té el PP amb Vox per “la guerra del relat” i ha recordat que els lletrats van indicar que el Senat havia de legislar per “imperatiu constitucional”. “Estem duent a terme la nostra competència legislativa, on hi ha aquesta invasió de les atribucions del Senat? No n’hi ha cap”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!