El PP ha registrat aquest dimarts el seu veto a la llei d'amnistia al Senat. Així ho ha anunciat la seva portaveu al Senat, Alicia García, que ha defensat que la llei és inconstitucional i perquè consideren que ha tingut "una tramitació fraudulenta" al Congrés. Aquest dimarts era l'últim dia de termini per presentar tant propostes de veto com esmenes parcials al text. El veto del PP al Senat arriba dues setmanes després que la llei entrés a la cambra alta, però tirarà endavant sense problemes gràcies a la majoria absoluta que tenen, i obligaran que el Congrés hagi de fer una nova votació per aixecar el rebuig. Només, així la llei quedaria aprovada definitivament. "Aquest veto rebutja la llei d'amnistia", ha afirmat García, que ha detallat que es basa en els informes que el PP, a través del Senat, han demanat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i a la comissió de Venècia, els informes dels lletrats, i el document aprovat aquest dilluns al Senat. 

García ha explicat que l'objectiu és que "quedi clar" que l'amnistia "no compta amb la majoria absoluta del Senat" com tampoc amb el suport de "la majoria dels espanyols". "Esperem que el govern retiri la llei" perquè suposa "un dany irreparable a Espanya", ha afirmat la senadora popular. Amb tot, la proposta de veto no paralitza la tramitació de la llei d'amnistia al Senat, que té de termini fins al 16 de maig per retornar-la al Congrés.

El posicionament del PSOE

Els arguments del PP han estat criticats pel portaveu del PSOE al Senat, Juan Espadas, que ha tornat a acusar el PP de transformar la cambra alta en un "teatre" digne "d'una altra època". "Ja n'hi ha prou de demanar informes a tothom que passa per aquí. Que deixin d'enredar", ha dit abans d'acusar els populars de buscar un conflicte institucional. "Aquesta dreta que no sap respectar una opinió diferent d'un adversari polític és una representació d'una altra època", ha dit el senador, que a més ha acusat els populars de manipular la cambra alta.

Espadas ha assegurat que el PP ha col·locat el conflicte institucional entre Senat i Congrés, un fet que ha qualificat "d'embolic jurídic" que no tindrà cap recorregut en l'ordre del dia del debat d'aquest dimecres al ple del Senat. 

Feijóo titlla l'amnistia de "caciquisme"

El Partit Popular no cessa en el seu aquelarre contra l'amnistia. El president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, va elevar el to aquest dilluns en assegurar que la "llei d'Amnistia és el caciquisme més gran a Espanya des de Franco". En un acte del partit a Getxo també va parlar de la presència del president Pere Aragonès en la Comissió General de les comunitats autònomes del Senat, on va assegurar que de la mateixa forma que l'amnistia "el referèndum serà inevitable". "Aragonès ha defensat que l'amnistia era inconstitucional i l'endemà era constitucional i amb el referèndum, igual. No menteix, sempre ha dit el mateix: amnistia i referèndum", ha criticat Feijóo.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!