Quan l'escenari polític és més polaritzat, el principal beneficiat és Vox. Així ho corrobora l'enquesta d'IMOP per a El Confidencial. En unes setmanes marcades per la reforma de la sedició, els pressupostos espanyols o la polèmica al voltant de la llei 'només sí és sí', el partit d'extrema dreta liderat per Santiago Abascal millora les seves perspectives electorals. Continuaria sent el tercer partit més votat, però milloraria els seus resultats de l'any 2019, passant de 52 escons a 55 i convertint-se en un aliat imprescindible per al Partit Popular per arribar a la Moncloa. 

Segons exposa El Confidencial, la millora dels resultats electorals de Vox són a costa del PP, qui perd força davant l'extrema dreta. Tanmateix, no és una pèrdua que elevi als populars com primera força a la majoria d'enquestes. En aquest cas, el PP creixeria menys que el que se li ha augurat en altres sondejos. El partit liderat per Alberto Núñez Feijóo passaria de 89 diputats a tenir-ne 121, sumant 32 nous. Un bon resultat pels populars, però lluny de l'època de les grans majories a les quals estaven acostumats. 

El creixement dels populars és molt destacat, però no suficient per arribar a la Moncloa pel seu propi peu. Feijóo hauria de recolzar-se en Vox per tal d'arribar a la majoria necessari per governar. Un pacte que deixaria l'extrema dreta espanyola amb un gran poder sobre les institucions.

enquesta el confidencial 23 novembre 2022

Font: El Confidencial

PSOE i Unidas Podemos redueixen pèrdues

El PSOE torna a perdre escons en una enquesta, una dinàmica que fa mesos que concatena. No obstant això, en les darreres setmanes, cada cop perd menys diputats. En aquest cas, els socialistes passarien de 120 escons a 102, perdent 18 representants. És un cop per la formació, però menys durs dels que han rebut anteriorment, ja que es mantenen per sobre de la barrera dels 100 diputats. 

Una situació similar viuen els socis de govern de Pedro Sánchez. Unidas Podem també perdria diputats en unes eleccions convocades ara, però les pèrdues són menors del que han sigut abans. La formació morada perdria 5 escons, passant de 35 a 30. Està lluny de l'efecte Yolanda de fa mesos, però també dels seus pitjors auguris a les enquestes. Per contra, una altra força de l'esquerra espanyola es quedaria tal com està ara: Màs País conservaria els seus 2 diputats

Els partits catalans no mostren grans canvis. Esquerra Republicana de Catalunya i la CUP mantindrien els seus resultats actuals, 13 i 2 diputats, respectivament. Mentre que Junts per Catalunya perdia un escó quedant-se en 7 diputats.