“És Pedro Sánchez qui ha de respondre a Albert Rivera, ja que fins ara ha rebutjat totes aquestes propostes del PP”. D’aquesta manera han reaccionat des de Gènova al cop d’efecte de Ciutadans, que els ha proposat una abstenció en la investidura de Sánchez a canvi de compromisos sobre Catalunya, Navarra i la política econòmica. No obstant això, fonts de l’entorn de Pablo Casado remarquen que “està disposat, com sempre ho ha fet, a reunir-se tant amb Albert Rivera com amb Pedro Sánchez". El president en funcions, que durant els últims dies ha tornat a demanar l'abstenció "tècnica" de la dreta, roman en silenci.

La proposta de Rivera per evitar la repetició electoral arriba el mateix dia que el rei Felip VI ha posat en marxa l'última ronda de consultes amb els partits polítics, després de la qual, dimarts, haurà de sospesar si els números arriben per intentar una nova investidura de Pedro Sánchez. No obstant això, la data límit s'acaba el 23 de setembre, quan es dissoldrien automàticament les Corts espanyoles i es convocarien eleccions generals per al 10 de novembre. Rivera i Casado han quedat aquest dilluns a la tarda al Congrés dels Diputats per reunir-se i estudiar aquesta proposta.

Pel que fa a Catalunya, les condicions de Ciutadans al PSOE són dues: que es comprometi a no indultar els presos polítics en cas de condemna del Tribunal Suprem i la formació d’una taula per a “planificar” l’aplicació de l’article 155 a Catalunya si el Govern no acata la sentència. Per altra banda, també plantegen “recuperar Navarra per a Espanya” —que trenqui el govern del PSN amb Geroa Bai i Podemos i aposti per una coalició amb Navarra Suma— i una nova política econòmica sense pujades d’impostos.

Des del PP subratllen tots els cops de porta del PSOE. “En la sessió d’investidura, Pedro Sánchez va donar un cop de porta a tots aquests oferiments, deixant clar el seu desig de forma un govern progressista d’esquerres per a derogar les mesures del govern del PP, presentar de nou els pressupostos pactats amb Unidas Podemos i apel·lar al diàleg amb les formacions independentistes”, assenyalen fonts de l’entorn de Casado. De la mateixa manera, recorden que en el ple de la setmana passada el president en funcions “va tornar a rebutjar la mà estesa de Pablo Casado per arribar a pactes d’Estat”.