El Partit Popular, que va ser en el seu moment el gran abanderat del moviment antiavortista, es desmarca de les convocatòries de manifestacions i protestes que els antiavortistes estan convocant aprofitant la derogació de la sentència de Roe v Wade per part del Tribunal Suprem dels Estats Units. La gran victòria del moviment contra el dret a decidir sobre el propi cos de les dones a l'altra banda de l'Atlàntic s'ha propagat com una onada expansiva arreu del món, donant més ales aquells que volen suprimir el dret de les dones a accedir a avortaments segurs. Aquesta onada expansiva arriba a una Espanya, on els tradicionals defensors de limitar aquest dret ja no són tan bel·ligerants, és a dir, el PP. El Mundo ha accedit al seu argumentari intern, en el qual s'afirma que el Partit Popular no ha de liderar aquestes protestes, res a veure amb la posició històrica dels populars. 

"Entenem que el nostre partit no ha de ser el protagonista de la mobilització", afirma el document intern. El PP no vol un primer pla de les seves cares més conegudes liderant una manifestació que qüestiona un dret de les dones que fa anys que s'ha consolidat. En el document intern s'explicita que no es vol que portaveus del PP es decantin per cap postura categòrica sobre el tema. Nadar i guardar la roba, és el que busca el PP de Alberto Nuñez Feijóo que segons el seu argumentari vol optar "per un terme mitjà" com a partit, però reconeix la llibertat dels seus afiliats de posicionar-se com cregui.

És destacable el fet que cap dirigent del PP es va sumar a la manifestació antiavortista que es va celebrar el diumenge a Madrid. Qui si va tenir la presència destacada va ser el partit d'extrema dreta Vox, dels quals fins i tot el seu líder es va plantar a la protesta. 

El passat antiavortista del PP, ben present 

El PP haurà llegit el canvi cultural general de la societat espanyol, per la qual el dret a accedir a un avortament segur és un dret adquirit i rarament qüestionat, però els efectes del seu passat més ultraconservador segueixen presents. Fa 12 anys que els populars van presentar un recurs contra la llei de l'avortament de 2010, el qual fa més d'una dècada que agafa pols en els despatxos del Tribunal Constitucional. Tanmateix, ara el tribunal ha de prendre una decisió en les pròximes setmanes, malgrat que s'ha aprovat l'avantprojecte de llei de l'avortament impulsat pel Ministeri d'Igualtat. 

Segons publica El Mundo, el nou líder del PP, Alberto Núnez Feijóo no té interès a reobrir el debat sobre l'avortament en el seu partit i estaria esperant que el Constitucional sobre el recurs que va presentar la seva formació fa anys.