La vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha respost en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres a la polèmica per l’acord que la Unió Europea vol signar amb Turquia per a la contenció dels refugiats sirians a la frontera. “Sabem que per a aquestes qüestions cal procedir amb el consens de la cambra”, ha dit la vicepresidenta. La resta de forces de l’arc parlamentari havien criticat l'executiu per no comparèixer en un ple davant del Congrés, i per no consensuar la posició comuna en el Consell que tindrà lloc a la UE la setmana vinent.

Els terminis de l’acord semblen el fet en què s’excusa el Partit Popular (PP). Santamaría ha assegurat “encara queda una feina per fer, una definició dels serveis jurídics de la UE”, per tal que el pacte es faci d'acord amb la legalitat corresponent. En conseqüència, creu que “cal anar pas a pas”. “El secretari d’Estat de la Unió Europea ha de comparèixer abans del Consell” a Espanya, ha dit la diputada del PP, que també s’ha escudat en què el president de la República francesa, François Hollande, ha convocat una cimera del seu partit per tractar la qüestió. “El Partit Socialista a Europa i a França s’ha de posicionar sobre la qüestió encara”, ha dit.

Però el fet és que el secretari d’Estat, José Luís Ayllón, havia assegurat que el govern espanyol “estava en funcions” i que no s’havia de sotmetre al control del parlament, ni que tampoc ho faria per a aquesta qüestió en concret. Per a Santamaría, “si no podem prendre decisions polítiques” tampoc han de retre comptes. Aquesta posició provoca malestar a la resta de forces, que aquest matí des dels actes d’homenatge per la massacre d’Atocha ja han instat els populars a comptar amb el seu suport per rebutjar un acord europeu que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, titllava “d’insolidari”. 

Fixar la posició d'Espanya

"Li demano formalment que reconsideri la seva decisió i comparegui davant la cambra per fixar la posició d'Espanya sobre el problema dels refugiats". Així ha instat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, al president espanyol en funcions a través d'una carta, a fer visible la política "a seguir" a l'Estat perquè, si ho fa així, "Espanya mantindrà la seva dignitat com a país en el compromís dels drets i llibertats fonamentals".

Tanmateix, però, Sánchez s'ha lamentat que Rajoy "acudeixi al Consell Europeu a defensar una posició que només compta amb el suport del seu partit" perquè considera que d'aquesta manera "està comprometent el país amb una política que només mereix rebuig" i que, a sobre, aquest govern en funcions "no està sotmès al control d'una cambra que li hagi atorgat la confiança".

Això sí, el líder del PSOE ha carregat contra els populars perquè, tot i que saluden el "canvi d'actitud" que els ha portat a elevar el número de refugiats que estaven disposats a acollir a Espanya a 16.000, "la veritat és que no han arribat, a la pràcitca, a la vintena".