Un dels grans dubtes que queden per resoldre després de les eleccions municipals del 28-M, ara que ja s'han constituït els ajuntaments d'arreu del país, és qui governarà a la Diputació de Barcelona. En aquests darrers quatre anys, ha estat el PSC en coalició amb Junts, una opció que els socialistes sempre s'han mostrat disposats a repetir, però que després de la situació viscuda el passat dissabte a la investidura del nou alcalde de la capital es podria complicar, tot i que el principal damnificat, Xavier Trias, no ho ha descartat, ja que defensa que són situacions diferents. En aquest sentit, una de les altres possibilitats que s'obren és que es repeteixi el mateix "pacte", tot i que els comuns continuen negant-ho, que a Barcelona: un president del PSC amb els vots d'En Comú Podem i el PP. Així i tot, David Cid, portaveu parlamentari del partit, ho ha descartat aquest dimarts en roda de premsa.

Com ja van fer a l'ajuntament, tot i que van fracassar en el seu intent, els comuns han tornat a reclamar una majoria de progrés amb socialistes i ERC a la Diputació, però que sembla difícil de materialitzar després de les darreres declaracions d'Oriol Junqueras. Amb tot, ha constatat la possibilitat d'una "majoria de progrés i d'esquerres", com les que s'han donat a Lleida i Tarragona, entre ERC i PSC, tot i que la diferència en aquest cas, és que els presidents de les diputacions seran republicans. Davant aquesta situació, Cid ha assegurat que el més viable, a hores d'ara, sembla que es torni a repetir el pacte entre socialistes i juntaires, refent així "la sociovergència quatre anys més". Minuts més tard, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha confirmat que aquesta és la seva intenció, ja que en els últims quatre anys, el pacte ha funcionat correctament. 

El PSC crítica que es qüestioni la legitimitat de Collboni com a alcalde

Amb la investidura de Jaume Collboni ben present, després d'un gir de guió d'última hora, Romero ha aprofitat la seva intervenció per lamentar que hi hagi part de l'independentisme que hagi qüestionat que el socialista sigui un alcalde legítim: "El joc de la democràcia és aquest i s'ha de respectar", ha clamat Romero, recordant que Collboni va ser elegit "democràticament i legítimament". "Ja veurem si es poden fer crítiques a la seva gestió, però no a la manera en què ha estat escollit", ha reflexionat la portaveu. En la mateixa línia, ha recordat que el seu partit va guanyar les eleccions al Parlament, però una majoria alternativa, formada per les formacions independentistes, van acabar investint a qui havia quedat segon als comicis: "Hem estat capaços de ser a l'oposició. A vegades hem reprovat un conseller i d'altres hem aprovat els pressupostos", ha apuntat la portaveu.