En plena ressaca de tensió entre l'independentisme i el PSC arran de l'elecció del socialista Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona amb els vots del PP i els comuns d'Ada Colau, l'executiva socialista no descarta la possibilitat de reeditar un acord amb Junts per a la Diputació de Barcelona, segons ha assegurat la portaveu del partit, Èlia Tortolero, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del PSC.

Des de la seu socialista s'han escoltat aquest matí amb molta atenció les declaracions del candidat de Junts a Barcelona, Xavier Trias, que en una entrevista a TV3 en ser interrogat pel futur de l'acord a la Diputació, ha subratllat que la presidenta de l'ens provincial i alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, "és una persona que manté la paraula". Precisament, el suport de Junts a la presidència de la socialista Núria Marín a la Diputació, deixant a l'oposició el pacte que havien tancat ERC i comuns, ha estat un element reiterat de confrontació entre les forces independentistes.

Valoració molt positiva

El PSC necessita de nou pactar per presidir la Diputació. El creixement que va registrar a les passades eleccions municipals ha reforçat la seva presència a aquest ens, on s'ha situat clarament com a primera força amb 17 diputats. Això no obstant, no disposa de majoria suficient per a la investidura. Haurà de pactar amb Junts, que compta amb 12 diputats, o ERC, que en té 11, per aconseguir la majoria suficient, tret que busqui un acord amb els comuns i PP.

"Estem molt contents i fem una valoració molt positiva del govern de la Diputació de Barcelona al costat de Junts", ha assegurat la portaveu del PSC en ser interrogada al respecte. 

Tortolero ha evitat concretar l'estat en què es troben les negociacions, tot i que ha admès que hi ha "converses", que s'hauran de tancar abans que comenci la campanya electoral del 23-J, i que s'han de mantenir de manera "molt discreta".

60% dels catalans amb alcalde socialista

El PSC, que no amaga la satisfacció davant de l'arribada de Collboni a l'alcaldia de Barcelona, ha celebrat que després de la constitució dissabte dels ajuntaments, compta amb 127 alcaldes i alcaldesses, que representen el 60% de la població de Catalunya. Aquest percentatge, el 2019 era un 29,5%.

Un cop superada la negociació dels nous consistoris, el PSC situa ara el seu objectiu a les eleccions del 23 de juliol. "Aquestes eleccions van de Sánchez o Feijóo, avançar o retrocedir. Cal concentrar el vot útil. És molt important que concentrem el vot a la candidatura del president Sánchez", ha assegurat.