El líder del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, ha aprofitat la seva intervenció al debat de política general del Parlament per fer gala de la seva capacitat discursiva. Una qualitat que fins i tot ha reconegut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha destacat la seva "habilitat retòrica" durant la rèplica. I és que Fernández ha convertit el seu discurs en un atac contra el Govern i Aragonès que, malgrat tot, ha aconseguit arrencar diversos somriures d'entre els polítics a l'hemicicle. Així, s'ha mofat de la proposta d'autodeterminació que ha fet aquest matí el president de la Generalitat sota el nom d'Acord de Claredat, i ha dit que amb ell ha "liquidat l'1 d'octubre".

"S'ha passat cinc anys prenent el pèl a la ciutadania", ha llançat. "Deia que l'1-O era un referèndum definitiu i vinculant, i que ja només quedava implementar el seu resultat". Ara, però, la nova proposta pretén acordar amb l'Estat una nova consulta que sigui la de debò. "Ara ens diuen que allò de l'1-O era un assaig o una performance, no ho sabem del tot", ha ironitzat.

Durant la resta de la seva intervenció, ha acusat els partits independentistes d'haver abandonat el seu objectiu i treballar ara per "aprofitar el somni de milers de catalans". "Si jo fos independentista, l'enviaria a fregir espàrrecs", ha llançat. També ha definit com a "populisme" el moviment, criticant que hagi provocat enfrontaments entre catalans i generat insults cap als espanyolistes. "I ara vostè és el botifler més gran del regne i no pot compartir la Diada amb la resta de catalans. Oi que no mola que l'insultin?", ha interrogat Fernández a Aragonès. "La dinàmica destructiva del procés acabarà fent que vostè no pugui sortir al carrer".

I ha aprofitat el seu clam per recuperar un "clima favorable" a Catalunya perquè s'hi instal·lin les empreses per fer propaganda fiscal. Així, i amb l'esperit d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid i Juanma Moreno a Andalusia, el català ha demanat abaixar impostos també aquí. "No perquè ho facin els altres, sinó perquè creiem que és una mesura necessària". En aquest sentit, s'ha dirigit al conseller d'Economia, Jaume Giró, partidari d'imitar el model fiscal del PP, per esperonar-lo en el seu intent d'abaixar l'impost de patrimoni a Catalunya. "Ara suposo que l'acusaran de ser un pepero especulador i no sé quantes coses més. Li desitjo sort perquè amb la CUP i els comuns ho necessitarà".

Aragonès: la proposta "encaixa" amb l'acord d'investidura

En la seva rèplica, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que la proposta d'autodeterminació "encaixa" amb l'acord de Govern entre ERC i Junts. "És coherent amb el plantejament, els principis i les bases del pacte d'investidura", ha reiterat. "Compartim que només un referèndum d'autodeterminació acordat amb l'Estat pot substituir el mandat polític de l'1-O", diu el fragment del pacte d'investidura que ha llegit Aragonès al Parlament. El president ha afegit que "tot l'esforç" que faci el PP per mofar-se de l'1-O quedarà "en va". "Si avui fem aquesta proposta, i Catalunya està en condicions de plantejar-la, és perquè hi ha hagut tot un recorregut on s'ha posat el vot i la democràcia per davant", ha argumentat.