El tauler polític espanyol està molt enverinat. Després del fracàs de la moció de censura a Múrcia, i de l'anunci per sorpresa de la candidatura de Pablo Iglesias a la Puerta del Sol, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha aparegut en escena. Ho ha fet molt envalentida, veient que li serà més fàcil polaritzar amb el líder de Podemos. "La meva preocupació és que el comunisme no entri a la Comunitat de Madrid", ha dit com a declaració d'intencions. Ha fet un canvi de lema de campanya per al 4-M, de "Socialisme o llibertat" a "Comunisme o llibertat". I fins i tot s'ha felicitat, irònicament, per la maniobra d'Iglesias: "Ayuso envalentida: “Espanya me’n deu una; hem tret Pablo Iglesias de La Moncloa".

En una compareixença davant la premsa aquest dilluns al migdia, la presidenta de la Comunitat de Madrid s'ha felicitat especialment per la sortida d'Iglesias del govern espanyol. L'ha descrit, pràcticament, com el dimoni. "És una persona afí als independentistes i a l'entorn d'ETA", ha denunciat la dirigent conservadora. "Ha estat actuant sempre contra la Comunitat de Madrid i els interessos de tots els ciutadans", ha insistit Ayuso. I ha reblat: "Ha fomentat i creu en l'expropiació, l'okupació, la intervenció de l'empresa, els boicots, els atacs desmesurats contra l'Hospital Isabel Zendal... O cremant els carrers, com hem vist en les últimes setmanes. És el primer que ho ha encoratjat".

Aquest diumenge, de facto, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va avalar la convocatòria electoral d'Isabel Díaz Ayuso per al 4 de maig, malgrat les mocions de censura del PSOE i Més Madrid. El tribunal va rebutjar les mesures cautelaríssimes demanades per la Mesa de l'Assemblea de Madrid que demanaven suspendre la dissolució de la Cambra per poder tirar endavant les mocions de censura. Malgrat tot, els arguments semblaven els definitius: les facultats de la presidència de Madrid de dissoldre de manera anticipada l'Assemblea "no poden veure's compromeses per la presentació ulterior d'una o diverses mocions de censura". Si fos així, asseguren els magistrats, "deixaria a la mera voluntat del nombre de diputats que es necessitin per presentar una moció de censura (15%) l'eficaç exercici" d'aturar la dissolució del Parlament.

 

Anunci per sorpresa d'Iglesias

La política espanyola s'ha convertit en una sèrie de Netflix, però no se sap ben bé qui escriu el guió. Quan totes les càmeres miraven cap a la seu de Ciutadans, s'ha produït un nou moviment de fitxes, probablement el més inesperat de tots. El vicepresident Pablo Iglesias ha anunciat que deixa el govern espanyol. Per què ho fa? Per presentar-se a les eleccions a la Comunitat de Madrid i disputar-li la Puerta del Sol a la presidenta Isabel Díaz Ayuso. Segons fonts de l'entorn de Pablo Iglesias, la decisió va ser presa dijous passat, després de la convocatòria anticipada d'Ayuso, i s'ha portat en absolut secret fins avui, que ho ha anunciat el mateix Iglesias. És una aposta molt arriscada. Iglesias també cedeix el testimoni a Yolanda Díaz i proposa a Íñigo Errejón una candidatura única. La transició al Consell de Ministres tindrà lloc el 20 d'abril. Pedro Sánchez, que es troba de cimera bilateral a França amb Emmanuel Macron, n'ha estat informat pel mateix Iglesias.