Isabel Díaz Ayuso va fer bé de convocar eleccions, almenys si es compleixen els resultats que vaticina El Mundo. Una enquesta realitzada per Sigma Dos promet una àmplia victòria de la dirigent del PP, que aconseguiria entre 55 i 56 escons en les eleccions del proper 4 de maig. Actualment, el PP de Madrid té 30 escons; per tant, Ayuso gairebé doblaria els resultats aconseguits el maig de 2019.

Elecciones Madrid gráfico El Mundo

Ara bé, si Ayuso volgués tornar a ser presidenta s'hauria d'entendre sí o sí amb Vox. El partit d'ultradreta, que ara té 12 representants a l'Assemblea, mantindria uns resultats similars el 4-M i estaria entre els 12 i 13 diputats. 

Si Ayuso tingués el suport de Vox, junts sumarien entre 67 - 69 escons. L'Assemblea de Madrid té 136 diputats, per tant la majoria absoluta està en 69 escons; Ayuso podria ser investida presidenta però els resultats serien molt justos.

Aquesta enquesta es va realitzar entre el 12 i el dilluns 15 de març, dia en que l'encara vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, va anunciar que deixava el seu càrrec per presentar-se a les eleccions a la Comunitat de Madrid i disputar-li el lloc a la presidenta Isabel Díaz Ayuso. 

Iglesias va prendre la decisió dijous passat (11 de març), després de la convocatòria anticipada d'Ayuso, i es va mantenir en secret absolut fins dilluns, que ho va anunciar el mateix Iglesias. 

Iglesias no ajudaria a millorar resultats

L'entrada d'Iglesias a la cursa electoral no crea un gran impacte; Podemos, que el 2019 va arribar als 7 diputats, ara en tindria entre 9 i 10. Per la seva banda, Més Madrid perdria força i passaria de 20 representants a 13 - 14.

Iglesias s'ha resignat a concórrer en solitari als comicis després que Més Madrid hagi descartat presentar-se amb la formació lila i hagi anunciat que ho farà amb candidatura pròpia.

tweet Iglesias Podemos Más Madrid

"Crec que hauríem despertat molta il·lusió amb una candidatura unitària, però màxim respecte a la decisió dels dirigents de Més Madrid", va dir Iglesias aquest dimarts en una piulada a Twitter. Iglesias va afegir que ara cal "sortir amb tot per frenar els ultres i guanyar Madrid". "Posarem tota la nostra força i entusiasme per assolir-ho", va assegurar.

El PSOE es manté

Pel que fa als socialistes, mantindrien el mateix resultat que el 2019 i fins i tot podrien aconseguir un escó més: actualment tenen 37 diputats i el 4-M es mourien entre els 37 - 38. El candidat del PSOE a Madrid és Ángel Gabilondo, una persona que la portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, descriu com a "honest, solvent, exemplar i preparat".

Finalment, i com ja és tendència a gairebé totes les enquestes siguin del tipus que siguin, Ciutadans es desplomaria. La formació que lidera Inés Arrimadas té 26 representants a l'Assemblea de Madrid i es quedaria amb entre 6 i 7.

 

Foto principal: La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / ACN