Fracassarà la moció de censura a Múrcia. Finalment, els tres diputats expulsats de Vox votaran en contra de la moció de censura presentada per PSOE i Ciutadans contra el president de la comunitat, Fernando López Miras. D'aquesta, la iniciativa per tombar el govern del PP serà tombada en la votació prevista per a aquest dijous, ja que no s'arriba a la majoria absoluta necessària.

Perquè prosperi la moció, que faria fora el PP del poder a la Regió de Múrcia després de gairebé 26 anys seguits, es requereixen 23 vots a favor. Dels necessaris, només estan assegurats els 17 del PSOE, els dos de Podem i dos dels sis escons de Cs, després que tres diputats trànsfugues del partit taronja hagin arribat a un acord amb el PP per votar-hi en contra; i el president de l'Assemblea Regional, Alberto Castillo, que  planteja considera abstenir-se.

Els tres diputats expulsats de Vox fan caure la moció de censura

Durant la seva intervenció en la primera sessió del debat de la moció de censura, que se celebra a la Cambra autonòmica, el portaveu parlamentari de Vox, Juan José Liarte, s'havia limitat a dir que no hi ha "acord tancat" amb cap grup parlamentari i que només ha parlat amb "els que han volgut", en referència a PP.

No obstant això, fonts del grup parlamentari de Vox han confirmat a EFE que Liarte, Mabel Campuzano i Francesc Carrera votaran demà en contra de la moció de censura, per la qual cosa López Miras mantindria la presidència de la comunitat.

S'inicia el debat de la moció de censura a Múrcia

La jornada ha començat amb la signatura d'aquest acord per part de la coordinadora autonòmica de Cs i candidata a la moció de censura, Ana Martínez Vidal, i el secretari general del PSRM-PSOE, Diego Conesa, que consta de 24 punts. Durant la presentació de la seva candidatura davant del ple, que ha estat marcat per una gran tensió i la presència dels tres consellers trànsfugues, Martínez Vidal ha afirmat que representen "el més indigne de la política", mentre que a López Miras li ha etzibat que "comprar" els seus vots i integrar-los al Govern regional és "immoral".

Per contra, López Miras ha acusat els membres del PSOE i Cs de ser "enemics" dels murcians per presentar una iniciativa per "dinamitar" el pacte PP-Cs, que estava "funcionant bé", ha apuntat a Conesa per estar investigat per presumpta prevaricació i ha expressat que les institucions estan "per salvar vides, no per assaltar butaques".

moción censura PSOE Cs Murcia / Efe

La jornada ha començat amb la signatura d'aquest acord per part de la coordinadora autonòmica de Cs i candidata a la moció de censura, Ana Martínez Vidal, i el secretari general de l'PSRM-PSOE, Diego Conesa. / Efe

Els tres diputats trànsfugues han presenciat gran part de la sessió des dels escons del Govern regional, inclosa la part en què intervenia Martínez Vidal, però s'han absentat quan ha començat el torn del portaveu parlamentari de Cs, Juan José Molina, que els ha acusat d'haver "escopit a la cara" dels votants del seu partit i haver "tacat" a la societat de la Regió de Múrcia.

Demà se celebrarà la segona i última sessió d'aquesta iniciativa, en la qual intervindran novament tots els grups i la candidata alternativa, que tancarà el debat, moment en què el president de la Cambra, Alberto Castillo, ha de fixar l'hora de la votació.